Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu Moldova când Nistru va rămâne fără apă

Moldova riscă să rămână fără apă potabilă: Râul Nistru ar putea să ajungă într-o situație la fel de dezastruoasă ca și râul Bâc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Kievul trebuie să țină cont și de poziția Chișinăului în ceea ce privește soarta râului Nistru și să renunțe la intenția de a construi cele șase hidrocentrale în bazinul acestui fluviu. Este poziția organizațiilor de mediu din Moldova. Ecologiștii spun că, odată cu ridicarea celor șase hidrocentrale, nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată.

Și oamenii de știință bat alarma. Construcția celor șase hidrocentrale ar avea un impact catastrofal asupra fluviului, care și așa se confruntă cu un șir de probleme.

80% din populația Moldovei este aprovizionată cu apă din râul Nistru

”Câțiva ani în urmă noi vorbeam mai mult despre poluarea apei, ca astăzi să vorbim despre lipsa apei. Cea mai mare problemă este că nu avem apă la nivelul potrivit și la viteza potrivită”, spune Elena Zubcov, șef laboratorul Institutului Zoologic al Academiei de Știinţe

”Nistrul pierde din volum undeva un procent timp de un an”, spune Ilie Trombițchi, președintele asociației ”Eco-Tiras”.

Și asta, din cauza celor trei hidrocentrale ucrainene din bazinul fluviului Nistru.

Vești de la Kiev: Când vor fi construite cele șase hidrocentrale pe râul Nistru

„Barajele nu poluează, ele distrug funcționarea râului ca atare. Două ore vine apa, după care se stopează și iarăși două ore merge apa, după care se stopează. Acum, aceasta este cea mai mare bubă a noastră, doar că despre asta nu se vorbește”, adaugă Elena Zubcov, șef laboratorul Institutul Zoologic al Academiei de Știinţe.

Consecințele activității hidrocentralelor existente în bazinul fluviului Nistru, dar și schimbarea condițiilor climatice, sunt deja simțite.

„Noi am pierdut multe specii de pești. Au apărut alte specii, dar ele sunt invazive, iar în delta Nistrului am pierdut populația de păsări”, spune Ilie Trombițchi, președintele asociației ”Eco-Tiras”.

„De sus, de la Naslavcea și până la Camenca râul este mort. Din 49 de specii economic valoroase au rămas doar 7 invazive”, adaugă Elena Zubcov.

O confirmă și locuitorii satelor care se întind de-a lungul râului Nistru.

„Înainte era mult peste, acum - nimic”, spune un locuitor al orașului Vadul lui Vodă.

„Se pescuia înainte, acum nu prea”, adaugă un alt locuitor.

Cert este că odată ce vor fi construite încă șase hidrocentrale pe râul Nistru, așa cum își propune Kievul, fluviul va muri.

Alarmant: Nistru ar putea seca - Iată ce spun ecologiștii

„Astăzi, eu evaluez situația Nistrului ca fiind omorât pe jumătate. Dar fiecare investiție, precum cele șase hidrocentrale ele vor sugruma acest râu, care se va transforma într-un canal mort. Dacă ne uităm la râul Bâc, exact așa poate ajunge râul Nistru”, spune Ilie Trombițchi, președintele asociației ”Eco-Tiras”,

Autoritățile de la Chișinău speră că nu se va ajunge la această situație.

„Mesajul Ucrainei a fost că ei stopează orice lucrare în această direcție până nu va fi făcută o evaluare a situației de mediu”, spune Radu Cazacu, director adjunct „Apele Moldovei”.

Oamenii de știință nu sunt însă la fel de optimiști ca și autoritățile.

„Asta a fost un „fake” ca să ne liniștim puțin. Cum sistezi, dacă tu în timpul acesta dai comandă la instituțiile de cercetare să dea argumentare pozitivă și să spună că nu vor fi efecte negative?”, se întreabă Elena Zubcov.

„Noi trebuie să luptăm pentru ca această intenție să dispară definitiv din această strategie”, adaugă Radu Cazacu.

Ecologiștii de la Chișinău spun că negociatorii moldoveni trebuie să fie mai insistenți.

„Ambele părți, și Ucraina, și Moldova sunt responsabile de tot bazinul. Asta înseamnă că, indiferent de faptul că Nistrul pornește din Ucraina, Moldova este interesată de sănătatea râului”, spune Ilie Trombițchi.

„Neprofesionalismul negociatorilor din partea Republicii Moldova și lipsa de insistență pentru a respecta prevederile Acordului de Asociere cu UE, dar și a altor convenții care prevăd că toate întrebările ce se referă la râul Nistru să fie coordonate de ambele părți, nu unilateral cum s-a procedat până acum”, adaugă Anatolie Prohnitchi, ecologist.

Culmea dezastrului: Cum arată râul Nistru după ploile de zilele acestea - Video

Ce se va întâmpla dacă negociatorii moldoveni nu vor fi suficient de convingători?

„Va fi și mai rău”, adaugă Elena Zubcov.

„Dacă ne uităm la râul Bâc, exact așa poate ajunge râul Nistru”, conchide Ilie Trombițchi.

„Asta va fi o catastrofă ecologică”, conchide Anatolie Prohnițchi

Intenţia ucrainenilor de a construi încă şase hidrocentrale pe Nistru a fost făcută publică tocmai în anul 2015. Un an mai târziu, proiectul a fost inclus în strategia de dezvoltare energetică a Ucrainei.