Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

Consultările PSRM – ACUM, în impas. Blocul politic ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Cele două runde de discuții dintre PSRM și Blocul politic ACUM, care au avut loc au avut loc în prima jumătate a zilei de astăzi, nu s-au încheiat cu nici un rezultat. Consultările dintre fracțiunea PSRM și cele două fracțiuni din Blocul ACUM cu privire la ieșirea din criza politică au intrat în impas. Reprezentații ACUM insistă pe poziția de președinte al Parlamentului și premier și pe votarea legilor anti-oligarhice. Socialiștii afirmă că o asemenea discuție nu poate avea loc, în condițiile în care PSRM a obținut cele mai multe mandate în parlament după alegerile din 24 februarie.

Mesajul cifrat al Comisarului Hahn către politicienii de la Chișinău - Video

De dimineață, liderii PSRM și cei de la ACUM s-au întâlnit în una din sălile Parlamentului pentru a discuta despre soluțiile la ieșirea din criza politică, provocată de incapacitatea forțelor care au acces în Parlament de a forma o coaliție majoritară și un guvern stabil.

După prima întrevedere, care a avut loc cu ușile închise, liderii PSRM și ACUM au anunțat presa că merg să discute în fracțiuni pozițiile enunțate în cadrul discuției. Maia Sandu a precizat însă că nu poate fi vorba despre o coaliție cu PSRM, ci de un vot comun pentru legile pe care cei de la ACUM le numesc anti-oligarhice și un Guvern asumat de Blocul ACUM.

La rândul său, liderul PSRM Zinaida Greceanîi a anunțat că nu a observat o deschidere din partea celor de la ACUM care au adoptat, potrivit socialistei, o poziție rigidă.

După aceste declarații, liderii s-au retras pentru a delibera în fracțiuni.

Ruda a doua – același rezultat

După consultarea în fracțiuni, a avut loc o nouă rundă de consultări dintre liderii PSRM și cei de la ACUM, dar care nu a adus nicio noutate după cele anunțate de dimineață.

Discuțiile au avut loc din nou fără camere de luat vederi și presă, numai că de această dată, a ieșit să vorbească cu jurnaliștii doar liderii PSRM.

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

Deși a salutat faptul că aceste discuții au început, Zinaida Greceanîi a anunțat că nu s-a ajuns la nicio înțelege cu Blocul ACUM. Pozițiile au rămas același, iar ACUM insistă pe funcțiile de președinte al Parlamentului și prim-ministru, situație care nu poate fi acceptată de PSRM, cu cele mai multe mandate în Parlament.

 ”Este foarte bine că au început aceste discuții. A fost o primă etapă, am consultat fracțiunile. Pozițiile au rămas același. Blocul ACUM cere și funcția de prim-ministru și de președinte al Parlamentului și pachetul de legi anti-oligarhice”, a declarat Greceanîi.

Chiar dacă socialiștii ar accepta aceste cerințe, cei de la ACUM nu dau asigurări că vor crea o coaliție cu PSRM.

Zinaida Greceanîi susține că PSRM nu poate ceda funcția de președinte al Parlamentului, în condițiile în care formațiunea a obținut cele mai multe mandate în Parlament după alegerile din februarie.

”Vă dați seama, noi, ca forță politică pentru care au votat cei mai mulți cetățeni, nu se poate întâmpla lucrul acesta. Am discutat în fracțiune. Noi nu putem ceda funcția de președinte al Parlamentului. Într-o țară parlamentară, cei care au acumulat mai multe voturi e normal ca spicherul să fie din partea fracțiunii PSRM”, a spus liderul socialiștilor.

”Vom insista pe această funcție. Este prima poziție de negocieri. Ei (Blocul ACUM) au rămas să meargă și să se mai gândească. Noi nu avem la ce să ne mai gândim. Avem poziția clară a Consiliului Republican. Avem o fracțiune unică și nu două sau mai multe”, a adăugat Greceanîi.

Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

Președintele PSRM a declarat că, săptămâna aceasta, se va întruni Consiliul Republican al formațiunii la care va fi analizată invitația la dialog ”pentru o colaborare parlamentară” făcută de PDM, dar și poziția enunțată astăzi de ACUM.

”Vom discuta oferta PDM la Consiliul Republican al PSRM care va lua o decizie. La Consiliu vom discuta și poziția ACUM. Ne-am dorit și am considerat să fie propunerea pentru Blocul ACUM”, a declarat Zinaida Greceanîi.

PDM invită la dialog PSRM

Biroul Politic PDM a mandatat, la 31 mai, conducerea partidului ca să invite PSRM la discuții cu  privire la o viitoare colaborare parlamentară. Partidul Democrat anunță că în cadrul discuţiilor cu PSRM, vor fi abordate şi propunerile anunţate deja public de Partidul Socialiştilor privind formarea unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului.

”Unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui spicher din fracţiunea PSRM. În acelaşi timp, urmează să fie discutate şi propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, a precizat Vitalie Gămurari.

În cadrul şedinţei Borului Politic al PDM au fost analizate acţiunile de până acum ale partidelor parlamentare. Democrații au ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorităţi parlamentare politice.

”Cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferența reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituţii, cum este cazul celor două partide din fostul bloc electoral ACUM”, a declarat Gămurari.

Potrivit PDM, exponenții Blocului ACUM au dovedit că sunt doar ”niște turiști în politică”.

”Din păcate, au dovedit că, deocamdată, sunt doar nişte turişti în politică, au dovedit că trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea moldovenilor, au rămas acolo unde au început politica - pe Facebook, nu sunt pregătiţi în mod real să-şi asume responsabilităţi în conducerea statului, au nevoie de timp să se maturizeze”, constată PDM.

Condițiile PSRM pentru formarea unei coaliții

Consiliul Republican al PSRM a decis, la 12 aprilie, să propună trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri. 
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Accesaţi aplicaţiile mobile pentru iPhone și Android