Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

O persoană, aparent sănătoasă, poate pierde subit ambii rinichi. Cum este posibil?

Dumitru Mastac, șeful Secției de Hemodializă a Institutului de Medicină Urgentă, și Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant, au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre tratamentul prin dializă și transplant renal, oferit pacienților diagnosticați cu insuficiență renală.
Sputnik

Peste 200 de persoane din țara noastră au murit anul trecut din cauza bolilor de rinichi. Se întâmplă în condițiile în care aceste maladii pot fi prevenite și vindecate. Despre sănătatea și tratamentul rinichilor au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Dumitru Mastac, șeful Secției de Hemodializă a Institutului de Medicină Urgentă, și Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant. 

Îngrijorător! Cei care se tratează cu antibiotice riscă să aibă rinichi bolnavi

Alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și alcool, precum și maladiile concomitente, mai ales diabetul și hipertensiunea, distrug rinichii. În multe cazuri, bolile renale evoluează fără simptome. Și dacă bolnavii nu fac examene medicale profilactice, nu cunosc care este starea rinichilor. În lipsa tratamentului, pe termen de lungă durată,  aceste organe cedează. În condițiile respective, survine decesul, dacă persoana nu începe tratamentul prin dializă, o procedură medicală care preia funcția rinichilor.

”Prin rinichi sunt eliminate resturile metabolismului uman. Prin secreție, excreție,  cu eliminarea lichidului, cu reglarea tuturor proceselor care se petrec în organism, reglarea tensiuni arteriale, a procesului de producere a sângelui. Au loc procese de schimb de substanțe hormonale prin rinichi, care au menirea de a stabiliza, controla schimbul de substanțe în organism pentru sistemul osos, articular, pentru sistemul endocrin, de menținere a tensiunii arteriale”, a explicat Dumitru Mastac. 

Cadavrul unui milionar ucis în Ucraina a ajuns acasă fără rinichi și ficat

Medical, epuizarea funcției rinichilor este denumită ”insuficiență renală cronică sau acută”. Când aceasta se întâmplă, urina și substanțele toxice nu mai pot fi eliminate din sânge. Ca urmare, are loc o intoxicare generală a organismului.  

”În etapele avansate de insuficiență renala, starea pacienților este foarte gravă. Ei nu pot urina, au grețuri și vome, dispnee, hipertensiune, nu au poftă de mâncare.  Odată cu începerea tratamentului prin dializă starea sănătății pacienților se îmbunătățește și sunt pregătiți pentru transplantul renal”, a precizat Dumitru Mastac.

În prezent, tratament prin dializă fac peste 700 de bolnavi. Jumătate dintre ei au indicații medicale pentru transplant de rinichi. Puțini au însă șansa să primească un rinichi sănătos și să aibă o viață normală. Problema este că în Republica Moldova nu există suficienți donatori de rinichi. Compania Națională de Asigurări în Medicină poate acoperi costul pentru 50 de operații de transplant renal, în fiecare an. Însă organe ajung doar pentru câțiva pacienți. Bunăoară, anul trecut, doar 13 bolnavi au primit un rinichi nou. 

Trei moldoveni, lipsiţi prin înşelăciune de câte un rinichi. Ce riscă făptaşii

”Am făcut 22 de operații de transplant, apoi 18 și anul trecut – doar 13. Nu am reușit să ajungem la numărul de transplanturi prevăzute în Programul Național de Transplant. Ne confruntăm cu lipsă de organe. O altă problemă este lipsa Registrului Național Renal. Aceasta ar permite secțiilor de dializă să includă mai mulți pacienți pe listele de așteptare pentru transplant de rinichi. Cu cât mai mulți pacienți sunt pe listă, cu atât mai mari sunt șansele de a asigura compatibilitatea organelor donate cu pacienții de pe lista de așteptare”, a explicat Igor Codreanu.

Dializa prelungește viața bolnavului, însă nu oferă pacientului avantajele unui rinichi sănătos. Dependența de aparatul de dializă este chinuitoare și afectează calitatea vieții. Mai mult decât atât, tratamentul prin dializă costă mai scump decât un transplant de rinichi.

”În ultimii ani, costul tratamentul imunodepresiv, pe care îl primește pacientul după transplant, a scăzut de la 10 mii de euro, la 6 mii de euro.  În cazul tratamentului prin dializă, cheltuielile se ridică la 300 de mii de lei pentru un singur pacient, în fiecare an”, a menționat Igor Codreanu.

Mai multe detalii despre tratamentul prin dializă și transplant renal, disponibil în țara noastră,  și obiceiurile alimentare care distrug rinichii, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț