Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrijorător! Cei care se tratează cu antibiotice riscă să aibă rinichi bolnavi

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaCentru de tratament a afecțiunilor renale
Centru de tratament a afecțiunilor renale - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Acesta este rezultatul dat publicităţii de cercetători care afirmă că a crescut cu 70% numărul îmbolnăvirilor.

BUCUREŞTI, 9 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Cercetătorii au descoperit de curând faptul că adulţii şi copiii ce se tratează cu antibiotice administrate oral au un risc semnificativ crescut pentru apariţia pietrelor la rinichi.

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului

Este pentru prima dată când aceste medicamente sunt asociate cu afecţiunea.

Cele mai mari riscuri au fost observate în rândul copiilor şi adolescenţilor supuşi recent la tratamentul cu antibiotice.

„Prevalenţa generală a pietrelor la rinichi a crescut cu 70% în ultimii 30 de ani pe plan mondial, îndeosebi în rândul adolescenţilor şi femeilor tinere", a declarat autorul principal al studiului, medicul pediatru urolog Gregory E. Tasian din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia, potrivit medlife.ro. ht.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au extras datele medicale a 13 milioane de adulţi şi copii din Marea Britanie care au folosit sistemul de sănătate de stat în perioada 1994-2015.

Собака участника на международной гонке на собачьих упряжках По земле Сампо - Sputnik Moldova
Studiu: Care sunt oamenii muşcaţi cel mai des de câini?

Analiza de specialitate a arătat faptul că cinci clase de antibiotice administrate oral sunt asociate diagnosticului de pietre la rinichi. Unul din aceste antibiotice este chiar banala penicilină.

Medicul a explicat că practicile de prescriere a antibioticelor reprezintă un factor de risc modificabil şi numai o schimbare a modului de prescriere a acestor tratamente ar putea face ca numărul de copii cu pietre la rinichi să scadă.

Şi în România, tot mai mulţi medici atrag atenţia asupra riscului folosirii antibioticelor, în condiţiile în care populaţia manifestă o adevărată apetenţă faţă de acest tip de tratament.

Fluxul de știri
0