Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Uniunea Europeană: Plan de urgență în cazul unui Brexit „haotic” - Ce prevede documentul

Miniștrii europeni au publicat un plan de urgență care prezintă protocoalele ce vor fi implementate în cazul în care Regatul Unit va ieşi din UE „într-un mod haotic”, a anunţat marți Comisia Europeană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Comisia Europeană a publicat un comunicat detaliat în care prezintă mai multe măsuri de urgenţă în domenii-cheie, în cazul în care liderii nu vor ajunge la un acord cu Regatul Unit. Ultimul plan urmează unui comunicat publicat la 19 iulie 2018.

Brexit: De când moldovenii nu vor mai avea drept de muncă în Anglia

Colegiul European al Comisarilor a adoptat, de asemenea, două propuneri legislative pentru modificarea legilor actuale europene privind vizele și eficiența energetică după ce Regatul Unit va părăsi UE.

Modificările legislative sunt necesare „indiferent de rezultatul negocierilor privind retragerea”, se precizează în comunicat.

Totodată, Comisia a publicat o înştiinţare care oferă informații privind viitoarele schimbări care vor fi introduse pentru cetățenii și companiile din UE care vor intra în relaţie cu Marea Britanie după 29 martie, inclusiv protocoalele privind „controalele la frontieră și controalele vamale, permisele de conducere și pașapoartele pentru animale de companie” și altele.

Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”

„Deşi Comisia Europeană depune eforturi pentru ajungerea la un acord și continuă să pună cetățenii pe primul loc în negocieri, retragerea Regatului Unit va provoca, fără îndoială, perturbări – de exemplu în lanțurile de aprovizionare –, indiferent dacă va exista sau nu un acord”, se arată în comunicat.

În document se mai precizează că măsurile de urgență nu vor putea atenua deplin efectele acestor perturbări. „În cazul unui scenariu fără acord, aceste perturbări vor fi și mai grave, iar pregătirile vor trebui accelerate semnificativ”, subliniază miniştrii europeni.

Comisia va lua măsuri cu privire la toate situațiile neprevăzute „în domenii limitate în care acestea sunt necesare pentru a proteja interesele vitale ale UE și unde măsurile de pregătire nu sunt în prezent posibile”, se menţionează în document, adăugându-se că acestea vor fi temporare, limitate și „adoptate în mod unilateral de UE” în conformitate cu legislația UE.

Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri

„Deși măsurile la nivel naţional ale statelor membre reprezintă un element central al planului de urgență, Comisia este pregătită să intensifice coordonarea activității statelor membre pentru a se asigura că UE rămâne unită și că toate măsurile vor fi aplicate în mod coerent în cadrul UE. În special, Comisia va sprijini Irlanda în găsirea de soluții prin care să răspundă provocărilor la care sunt supuse afacerile irlandeze”, se subliniază în document.

Comisia a adoptat două amendamente la Directiva UE privind eficiența energetică, bazată pe cifrele privind consumul de energie la nivelul UE-28, amendamente care ajustează cifrele la un bloc compus din 27 de membri după retragerea Regatului Unit.

Acestea nu vor afecta însă acordurile din iunie, iar membrii UE îşi vor menţine obiectivele privind creşterea eficienţei energetice de 32,5% până în 2030, se mai arată în comunicat.

Important: Acces preferențial în UK după Brexit. Ce solicită companiile britanice

Modificările vor scuti în mod condiționat cetăţenii britanici de obligația de a deține viză pentru vizitele în UE pe termen scurt, dacă oficialii britanici vor acorda, în mod nediscriminatoriu, „cetățenilor din UE posibilitatea de a călători fără viză în Marea Britanie".

După ieşirea Marii Britanii, grupul UE-27 va spori eforturile „în următoarele săptămâni” prin organizarea unor seminarii de pregătire în diverse chestiuni, „printre care serviciile financiare, transportul aerian, coordonarea securității sociale, cerințele sanitare și fitosanitare”.

Liderii UE se vor întâlni miercuri la Bruxelles pentru a continua dezbaterile referitoare la aceste pregătiri.