Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu ce pleacă Igor Dodon în vizita sa oficială în Federația Rusă

Șeful statului a discutat astăzi cu ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, detaliile vizitei sale oficiale în capitala Federației Ruse.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, igor Dodon, va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Federația Rusă. Vizita președintelui moldovean la Moscova are loc la invitația omologului său rus, Vladimir Putin.

Șeful statului a discutat astăzi detaliile vizitei sale oficiale în capitala Federației Ruse cu ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov.

”În cadrul dialogului, interlocutorii au discutat detalii privind vizita oficială a președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă, preconizată pentru perioada 31 octombrie -1 noiembrie”, anunță Președinția într-un comunicat.

Dodon și Vasnețov au mai discutat despre vizita în Moldova a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, planificată pentru 27-28 octombrie, alte  chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale, situația din politica internă şi externă a ţării.

Ultima întrevedere dintre Igor Dodon și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a avut loc la 28 septembrie, la Dușanbe, unde a avut loc reuniunea șefilor de stat CSI. Cei doi oficiali au coordonat termenele vizitei oficiale a președintelui moldovean în Federaţia Rusă.

”Am făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din domeniul relaţiilor bilaterale moldo-ruse şi ne-am pronunţat pentru activizarea acestora în toate domeniile de interes comun”, a anunțat președintele de la Chișinău.

Vizitele lui Dodon în Federația Rusia și întrevederile pe care le-a avut cu Putin

În anul 2017 au fost reluate contactele dintre șefii de stat din Moldova și Rusia. Pe 16 – 18 ianuarie, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a efectuat o vizită la Moscova.

Igor Dodon față în față cu Vladimir Putin: ce au discutat cei doi șefi de stat

Această vizită a fost prima călătorie în străinătate a lui Dodon în calitate de șef al statului, iar ultimele negocieri la un asemenea nivel înalt între cele două țări datau din anul 2009. Pe 17 ianuarie, la Kremlin, a avut loc întrevederea dintre Putin și Dodon.

Cei doi oficiali au discutat starea și perspectivele cooperării bilaterale comercial-economice și cultural-umanitare, problemele regionale actuale și, în primul rând, reglementarea conflictului transnistrean.

Pe data de 17 martie 2017, Igor Dodon a mers din nou la Moscova, la invitația Organizației neguvernamentale ruse „Delovaia Rossia”, pentru participarea la forumul de afaceri „Rusia – Moldova: noi puncte de creștere”. Președintele Rusiei l-a primit pe Igor Dodon la Kremlin. Liderii celor două state au discutat chestiunile ce țin de colaborarea economică și problemele actuale regionale.

Igor Dodon a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik>>>

Pe 2 iunie, același an, Vladimir Putin și Igor Dodon au avut o scurtă întrevedere în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Pe 10 octombrie, liderii celor două țări s-au întâlnit la Soci. A doua zi ei au participat la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic.

Pe 26 octombrie liderii Rusiei și Moldovei au participat la întâlnirea informală a șefilor de state CSI care s-a desfășurat la reședința de vară a președintelui Rusiei, la Novo-Ogarevo. În cadrul summitului informal cei doi au avut iarăși o scurtă întrevedere bilaterală.

Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

Pe 14 mai 2018, Putin și Dodon s-au întâlnit la ședința lărgită a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic la Soci, la care Moldova a primit statut de țară-observator în UEE. După ședință, Putin și Dodon au avut o întrevedere separată.

Pe 14 iulie 2018, la Moscova, a avut loc o nouă întâlnire dintre liderii Rusiei și Moldovei. Cei doi au discutat drelațiile comercial-economice dintre țări.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din 14 iunie la Moscova, iar pe 15 iulie a stat în tribune la meciul final al Campionatului.

Președintele Igor Dodon pledează pentru restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia, însă competențele sale sunt limitate de Constituție.