Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miting în apărarea Găgăuziei: Maia Sandu a fost invitată să prezinte un raport la Comrat

© Sputnik / Дмитрий Осматеско / Accesați arhiva multimediaМитинг в поддержку Гагаузии
Митинг в поддержку Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2025
Abonare
Un miting în susținerea drepturilor și statutului autonomiei Găgăuziav s-a desfășurat la Comrat.
CHIȘINĂU, 7 iun - Sputnik. În capitala autonomiei găgăuze, Comrat, a avut loc un miting împotriva acțiunilor antigăgăgăuze desfășurate de autoritățile centrale.

„În caz contrar vom fi călcați în picioare”

La începutul acțiunii de protest, reprezentantul societății civile, Grigori Radov, a declarat de la tribună că poliția nu a permis accesul mașinilor la mitingul din Comrat, astfel încât nu toată lumea a reușit să ajungă la locul de desfășurare. Anterior, locuitorii autonomiei au postat pe rețelele de socializare videoclipuri cu relatări legate de ofițerii poliției rutiere care opreau mașinile aflate în drum spre Comrat.
Blocul de opoziție „Victorie” a calificat această atitudine a autorităților centrale față de proprii cetățeni drept una arbitrară și abuzivă.
"La toate intrările în Comrat există cordoane de polițiști care opresc mașinile, aruncă oamenii afară în căldură și pur și simplu nu le permit să ajungă la Mintingul popular din capitala Găgăuziei. Oamenii care doresc să își exprime poziția civică sunt forțați să meargă 5, 6 sau chiar mai mulți kilometri pe o căldură de 35 de grade. Aceasta nu mai este doar presiune - este intimidare. Oamenii nu mai pot circula liber în propria lor țară. În loc să asigure ordinea, poliția se transformă într-un instrument de intimidare", au declarat opozanții.
Roman Tiutin, fost deputat al Adunării Populare, a subliniat că, prin acțiunile lor, poliția a încălcat drepturile constituționale de a protesta ale locuitorilor din Găgăuzia.
„Oamenii care merg astăzi la Comrat, care sunt opriți de poliție și nu li se permite să participe la miting, au fost privați de dreptul lor constituțional de a protesta și la libertatea de exprimare”, a subliniat el.
Unul dintre protestatari a declarat că a venit la miting pentru a apăra dreptul autonomiei la existență:
"Sunt aici pentru a-i susține pe toți găgăuzii. Am venit din marginea orașului Comrat - ese o coloană de oameni care merg spre piață. Trebuie să fim aici, pentru că altfel vom fi călcați în picioare!"

„Se modelează chipul unui dușman din partea Găgăuziei”

Gheorghii Leiciu, vicepreședinte al Adunării Populare (AP) și fost procuror al Găgăuziei, a declarat, adresându-se protestatarilor, că autoritățile centrale au fost generoase cu promisiunile privind autonomia, dar acum creează artificial din Găgăuzia imaginea unui dușman.
"Se pot enumera multe lucruri pe care autoritățile [centrale] le-au făcut în legătură cu autonomia. Atragem atenția asupra acesteia, cerem respectarea strictă a legii, dar nu suntem auziți. Atunci când încercăm să ne exercităm competențele prin adoptarea unor acte normative, suntem acuzați de depășirea atribuțiilor, competențelor și chiar de separatism. Este foarte convenabil să ne acuzați de separatism pentru a crea o imagine a Găgăuziei ca un dușman al statalității moldovenești", a spus el.
Președintele Adunării Populare, Dimitri Konstantinov, în deschiderea mitingului, a declarat că organizarea acestuia a devenit necesară din cauza tensiunii tot mai mari în relațiile dintre Comrat și Chișinău.
"Autoritățile cred că dumneavoastră și cu mine am ales bașcanul greșit. Dar noi lucrăm în conformitate cu legea. Nicio instanță nu a constatat încălcări în alegerea bașcanului. De asemenea, ei ne spun că, prin aprobarea componenței Comitetului Executiv, deputații APG au făcut o greșeală și nu și-au îndeplinit sarcina", a declarat Constantinov.
Ivan Dușkov, fost deputat al Adunării Populare și deputat al Consiliului Suprem al Republicii Găgăuze, a amintit osteneala și liniștea cu care a fost creată Găgăuzia:
"Găgăuzii au muncit foarte mult pentru a-și forma autonomia. Ei nu au mers niciodată la conflicte, au găsit întotdeauna dialogul și compromisurile", a spus el.
Unul dintre cei care au stat la originea autonomiei găgăuze, Andrei Ceșmeji, a subliniat că găgăuzii trebuie să păstreze statutul de UTA.
"În 1989, a avut loc primul congres al găgăuzilor, care a instituit Republica Găgăuză în cadrul RSSM. Oamenii plângeau de fericire atunci. Suntem stăpâni pe pământul nostru! Și trebuie să ne păstrăm autonomia. Nu putem sta deoparte și să credem că cineva o va face pentru noi!", a mai declarat Ceșmeji.

Maia Sandu este așteptată cu un raport

Odată cu venirea la putere în Republica Moldova a regimului partidului PAS și a Maiei Sandu, problemele Găgăuziei s-au intensificat, a declarat de la tribună președintele Adunării Populare a Găgăuziei , Dimitri Konstantinov. Ilia Uzun, șeful adjunct al autonomiei, a fost de acord cu el și i-a cerut președintelui să vină în Găgăuzia și să raporteze despre „vremurile bune” promise.
„Ne-ați promis ”vremuri bune", dar vremurile au devenit doar mai rele și viața a devenit mai grea, insuportabilă. Ne-ați promis aici, în fața întregii națiuni, că Legea noastră privind statutul juridic special al Găgăuziei va funcționa în întregime. De ce ne-ați înșelat? Veniți și spuneți-le oamenilor. Învățați să vă țineți cuvântul. Dacă o spuneți, o faceți. Dacă înșelați, atunci poporul vă va trimite la fier vechi sau la groapa de gunoi", a spus Uzun.
Participanții la miting au cerut autorităților moldovenești să pună capăt arbitrariului juridic împotriva guvernatorului Găgăuziei, Evghenia Guțul, precum și sutelor de protocoale întocmite împotriva cetățenilor obișnuiți pentru presupusa participare la „corupția electorală”, amenzilor de mii de dolari și abuzurilor poliției.

Rezoluția

La finalul mitingului, participanții au adoptat o rezoluție în care și-au expus cererile către autoritățile centrale.
În special, locuitorii Găgăuziei solicită Chișinăului oficial „să înceteze presiunile asupra liderilor politici și a locuitorilor din Găgăuzia”.
În plus, autorităților centrale li se cere să „respecte cu strictețe statutul juridic special al Găgăuziei și să restabilească toate competențele autonomiei”.
Documentul va fi trimis Președintelui, Guvernului, Parlamentului și misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.
Fluxul de știri
0