Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Datoria de stat a SUA înainte de inaugurarea lui Trump a depășit 36 trilioane de dolari

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2025
Abonare
Datoria de stat a SUA a crescut cu 7%, ajungând la 106,4 mii de dolari pentru fiecare american
CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. La mijlocul lunii ianuarie, datoria guvernamentală a SUA a ajuns la 36,174 trilioane de dolari, sau 106,4 mii de dolari pe fiecare american, a calculat RIA Novosti, potrivit Ministerului de Finanțe al SUA.
Pe parcursul anului, datoria guvernamentală a SUA a crescut cu șapte procente, sau 2,4 trilioane de dolari. Aceasta este de 8,3 ori mai mare decât întreaga datorie guvernamentală a Rusiei - 286,3 miliarde.
În acest context, autoritățile americane au decis să revină la nivelul prestabilit al plafonului datoriei, la un an și jumătate de la anularea acestuia. Însă experții intervievați de RIA Novosti se îndoiesc de eficiența acestor măsuri: SUA au acumulat datorii timp de mai mulți ani, iar acum doar reducerea cheltuielilor militare, a cheltuielilor pentru aparatul de stat și creșterea impozitelor pentru cetățenii bogați mai pot ajuta la reducerea datoriilor.
Pe 20 ianuarie va avea loc inaugurarea lui Donald Trump, care va reveni la Casa Albă în calitate de al 47-lea președinte al SUA, după patru ani de guvernare a democratului Joe Biden. Trump va prelua funcția în condiții destul de problematice. Astfel, ponderea SUA în economia mondială sub Biden a scăzut pentru prima dată sub 15%, iar la finalul mandatului său va fi cea mai scăzută din istoria modernă 14,76%, a calculat RIA Novosti conform Băncii Mondiale și FMI.
Sub conducerea lui Biden, multe țări au început să își reducă dependența de dolar pentru plăți și rezerve și au accelerat dezvoltarea monedelor digitale naționale.

Evoluția datoriei de stat a S.U.A

Datoria națională a crescut de la 28 000 de miliarde în 2021 la recordul actual de peste 36 000 de miliarde în timpul președinției lui Joe Biden. Unul dintre principalele motive este deficitul bugetar cronic. Ultima dată când SUA a înregistrat un excedent prelungit a fost în urmă cu aproape un secol, între 1920 și 1930, iar în următorii 40 de ani bugetul a fost în plus doar de opt ori. Prima perioadă de exces cronic al cheltuielilor guvernului federal față de venituri a început în 1970 și a durat 28 de ani, până în 1998, când țara a reușit să obțină un mic excedent care a durat patru ani.
În 2002, bugetul SUA a intrat din nou în deficit, la 158 de miliarde de dolari. Spre deosebire de perioadele anterioare, atunci guvernul nu a reușit să limiteze creșterea deficitului - șapte ani mai târziu, acesta a depășit pentru prima dată un trilion de dolari, iar în 2020 a atins un record absolut de 3,13 trilioane de dolari, deși apoi a revenit la valori mai moderate. În ultimii doi ani, deficitul a crescut din nou, ajungând la 1,8 trilioane de dolari la sfârșitul anului trecut.
Conform prognozelor Biroului pentru buget al Congresului SUA, datoria națională va atinge 100 % din PIB în 2025, 101,7 % în 2026, iar în 2035 va ajunge la 118,5 % din PIB, depășind pragul de 52 000 de miliarde de dolari.
Fluxul de știri
0