Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Georgescu a contestat la CEDO decizia CC de anulare a alegerilor din România

© AP Photo / Andreea AlexandruCălin Georgescu
Călin Georgescu - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2025
Abonare
Maria Vasii: Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor din România
CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Politicianul român de opoziție Călin Georgescu a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România, a declarat avocata sa Maria Vasii.
Anterior, Curtea de Apel București a respins acțiunea intentată de Georgescu, prin care acesta urmărea să anuleze decizia Biroului Electoral Central (BEC) de anulare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale.
„Acțiunea la CEDO este un demers firesc și absolut necesar pentru apărarea drepturilor fundamentale ale domnului Călin Georgescu, candidat independent, precum și ale tuturor cetățenilor români care merită un proces electoral corect și transparent. Vom continua să folosim toate instrumentele juridice și constituționale de care dispunem, atât în țară cât și la nivel internațional, pentru a proteja drepturile domnului Călin Georgescu și voturile românilor”, a declarat Vasii pentru portalul HotNews.
Georgescu solicită CEDO să suspende decizia Curții Constituționale a României privind anularea alegerilor până la pronunțarea hotărârii Curții Europene, să oblige guvernul român să reia procesul electoral respectând rezultatele primului tur și să organizeze un al doilea tur al alegerilor prezidențiale între Georgescu și Elena Lasconi. De asemenea, CEDO ar trebui să ordone autorităților române „să ia măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral”.
De asemenea, Călin Georgescu a solicitat Curții „judecarea cauzei în procedură rapidă, având în vedere gravitatea și urgența încălcărilor semnalate”, se mai arată în document respectiv.
Potrivit răspunsului Curții Europene, obținut de HotNews, cererea lui Georgescu va fi examinată „cât mai curând posibil, în ianuarie 2025”.
Fluxul de știri
0