Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Energia termică la Chișinău, Bălți și Comrat ar putea înregistra o creștere majoră de preț

© Sputnik / Mihai CarausTermoelectrica S.A.
Termoelectrica S.A. - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2024
Abonare
Companiile producătoare de energie termică solicită majorarea tarifelor pentru consumatorii din Moldova.
CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Tariful la energia termică pentru Chișinău, Bălți și Comrat ar putea crește serios, în acest sens fiind transmisă o solicitare de majorare în adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din partea întreprinderilor Termoelectrica, CET-Nord și „Teploseti Comrat”, întreprinderi care asigură cu energie termică raioanele de nord și centru ale Moldovei.
Pentru locuitorii din Chișinău, prețul per gigacalorie ar putea crește cu 740 de lei și ajunge la 2564 de lei (fără TVA).
Pentru locuitorii din Bălți, creșterea prețului ar putea deveni și mai semnificativă: întreprinderea CET-Nord a solicitat de la autoritatea de reglementare 2612 lei pe gigacalorie (fără TVA), ceea ce este cu 793 de lei mai scump decât acum.
Rețelele termice din Comrat cer majorarea tarifului de la 2882 lei la 3510 lei pe gigacalorie, ceea ce reprezintă o creștere de 628 lei.
Întreprinderile invocă drept unul dintre argumente majorarea recentă a tarifului la gazele naturale.
Amintim că, la 1 decembrie, ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale pentru consumatorii casnici, care au crescut cu 27,6% - de la 12,15 la 15,5 lei pe metru cub fără TVA, sau 16,74 lei cu TVA. De asemenea, au fost majorate tarifele pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici și la punctele de intrare și ieșire în/din rețelele de transport gaze naturale.
Tarifele pentru energia termică au fost modificate ultima dată în iulie 2024. În prezent, consumatorii Termoelectrica plătesc 1.824 lei (fără TVA) pe gigacalorie, iar consumatorii CET Nord plătesc 1.819 lei.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat anterior introducerea stării de urgență în țară din cauza crizei energetice. Aceasta a intrat în vigoare la 16 decembrie și va dura 60 de zile.
Fluxul de știri
0