Fermierii au ieșit la protest ca să discute cu Recean și au invitat-o pe Sandu la ei acasă
© Sputnik / Rodion StepanchukProtestul fermierilor din fața Guvernului
Protestul fermierilor din fața Guvernului. Foto de arhivă
© Sputnik / Rodion Stepanchuk
Abonare
Fermierii moldoveni au protestat în fața clădirii Guvernului din centrul Chișinăului.
CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Agricultorii moldoveni au ieșit la acțiunea de protest anunțată anterior în fața clădirii Guvernului din centrul Chișinăului.
Protestatarii au declarat că de șase luni cer Cabinetului de Miniștri să ia măsuri și să aprobe instrumente pentru a ajuta sectorul agrar, care se află într-o situație foarte dificilă.
„Aceasta nu este o problemă doar pentru agricultori, este o problemă pentru întreaga țară! Gazul scump va provoca o reacție în lanț de creștere a prețurilor pentru toate bunurile și va duce la inflație, ceea ce înseamnă rate ale dobânzii mai mari. Și oricine crede că va fi „salvat” astăzi se înșeală! În această campanie electorală, miniștrii au avut timp să meargă în sate și să împartă pliante, iar acum, după doar două luni, venim la ei și nu iese nimeni să ne răspundă!” - au spus protestatarii.
În timpul protestului, agricultorii au încercat să intre în clădirea guvernului, unde avea loc în acel moment o ședință de guvern prezidată de premierul Dorin Recean. Poliția nu i-a lăsat să treacă. Protestatarii și-au exprimat indignarea și și-au însoțit indignarea strigând „Recean, ieși afară!”. A urmat o altercație ei și forțele de ordine.
Noul ministru al Agriculturii, Liudmila Catlabuga, a ieșit în fața protestatarilor. ea a declarat că intenționează să vorbească cu doi sau trei reprezentanți ai protestatarilor, dar numai după trei ore.
„Aceștia sunt mincinoși care se ascund în spatele problemelor externe și transferă soluționarea problemelor de la unul la altul”, a declarat fermierul Serghei Ștefanco, care a sugerat protestatarilor să ignore întâlnirea cu ministrul agriculturii.
Fermierii au spus că autoritățile pur și simplu își șterg picioarele pe ei. Unul dintre protestatari a invitat-o pe președinta Maia Sandu să îl viziteze: „O invit pe doamna președinte Sandu la mine acasă, să vadă cât de „bogați” trăim”.
„Guvernul trebuie să înțeleagă că fără fermierii în Moldova vor dispărea satele și vor rămâne în țară doar guvernul și parlamentul”, a spus unul dintre fermieri.
Organizatorul protestului, asociația „ Forța Fermierilor”, cere prelungirea perioadei de licențiere a importurilor de cereale și semințe oleaginoase până la 31 decembrie 2025, precum și rambursarea arieratelor la subvenții pentru 2023 și restituirea accizelor către fermieri pentru 2024.
„Autoritățile vor ajunge în punctul în care toată lumea va pleca din Moldova, este imposibil să trăiești așa cu aceste noi tarife! Cei de la putere își iau salariile pe seama noastră, pentru că noi suntem cei care plătim impozite! Birourile lor sunt călduroase și salariile lor sunt mari, dar vreau ca în sfârșit să simtă cum trăiesc oamenii de rând din Moldova. Agrarienii nu pot lucra fără sprijinul statului,” au mai declarat protestatarii.
Revendicările agricultorilor includ, de asemenea, dezvoltarea unui mecanism de garantare și refinanțare a împrumuturilor pentru noul an agricol 2025.
Dacă autoritățile nu reacționează, asociația „Forța fermierilor” va cere demisia guvernului. Potrivit agricultorilor, protestele se pot transforma în proteste politice. Autoritățile încep să acționeze doar atunci când văd tractoare în Chișinău, au spus agricultorii, declarându-și intenția de a continua protestul pe 19 decembrie, deja în fața clădirii Parlamentului și în formatul unui oraș de corturi.