Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adunarea Generlă a ONU este pentru combaterea glorificării nazismului: Moldova este contra

© POOL / Accesați arhiva multimedia78-я сессия Генеральной Ассамблеи ООН
78-я сессия Генеральной Ассамблеи ООН - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2024
Abonare
Moldova nu a susținut rezoluția Rusiei privind combaterea glorificării nazismului.
CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Moldova a votat împotriva rezoluției ONU privind combaterea glorificării nazismului.
Printre cele 53 de țări care s-au opus documentului s-au numărat Canada, Germania, Italia, Japonia, România, Ucraina și Statele Unite.
În favoarea documentului au votat 119 țări. Zece state s-au abținut.
Documentul pregătit de Rusia recomandă, în special, ca statele să ia măsuri specifice adecvate, inclusiv în domeniul legislației și al educației, în conformitate cu obligațiile lor internaționale privind drepturile omului, pentru a preveni revizuirea istoriei și a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, documentul condamnă ferm incidentele care implică glorificarea și propaganda nazismului, inclusiv prin inscripții de graffiti și desene pro-naziste, chiar și pe monumentele dedicate victimelor celui de-al doilea război mondial. Separat, textul recomandă interzicerea oricărei onorări solemne a regimului nazist și a aliaților săi.
Poziția Republicii Moldova a fost comentată pe rețelele de socializare de șeful Comitetului Național de Coordonare „Victoria”, Alexei Petrovici.
„Astfel de știri explică cel mai bine de ce pe străzile orașelor din Moldova apar svastici, de ce se aud tot mai des declarații xenofobe și de ce monumentele eroilor luptei împotriva nazismului sunt profanate și distruse”, a spus el.
Anterior, Alexei Petrovici a atras atenția opiniei publice asupra faptului că nici un caz de vandalizare a monumentelor soldaților- eliberatori din Moldova nu a fost investigat, iar autorii nu au fost găsiți și aduși în fața justiției.
De asemenea, Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a exprimat indignarea față de poziția Moldovei.
„Considerăm că o astfel de decizie luată la Chișinău a fost impusă de forțe externe occidentale, ale căror interese sunt departe de apărarea memoriei istorice și de lupta împotriva manifestărilor periculoase de neonazism și ură rasială. Isprava strămoșilor noștri, care au eliberat Moldova de fascism, merită să fie onorată și păstrată în inimile generațiilor viitoare. Orice încercare de a ignora eforturile de combatere a neonazismului, xenofobiei și rasismului este un atac direct la principiile egalității și toleranței, care se află în centrul societății noastre multietnice. Partidul Socialiștilor cheamă autoritățile moldovenești să respecte adevărul istoric și să refuze deciziile care distrug unitatea poporului nostru”, a declarat PSRM.
În luna septembrie a anului curent, Ministerul rus de Externe a publicat un raport privind situația glorificării nazismului, în care o secțiune extinsă a fost dedicată Moldovei, menționând că Occidentul colectiv își continuă încercările stăruitoare de a atrage Moldova într-o coaliție de rusofobi înfocați și că țara alunecă rapid spre susținerea ideologiilor neo-nazismului și discriminării rasiale.
Fluxul de știri
0