Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele finlandez a făcut o declarație privind trimiterea pacificatorilor în Ucraina

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaPreședintele Finlandei, Alexander Stubb
Președintele Finlandei, Alexander Stubb - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2024
Președintele Finlandei, Alexander Stubb. Foto de arhivă
Abonare
Stubb consideră prematură discuția privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina
CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că i se pare prematură discutarea opțiunii de a trimite pacificatori în Ucraina, fiind nevoie mai întâi de o reglementare pașnică.
„Nu trebuie să ne grăbim. Trebuie să ne amintim că misiunile de menținere a păcii se bazează foarte des pe dreptul internațional, ceea ce înseamnă că există un mandat din partea ONU și că există o soluționare clară a păcii. Nu vrem să ne aflăm în situația în care s-a aflat SUA în Libia în 1982”, a declarat el reporterilor înainte de o reuniune a liderilor țărilor din cadrul Joint Expeditionary Force (JEF) la Tallinn. Emisiunea a fost difuzată de The Independent.
Biroul de presă al Serviciului rus de Informații Externe a declarat anterior că Occidentul va desfășura un așa-numit contingent de menținere a păcii de aproximativ 100.000 de persoane pentru a restabili capacitatea de luptă a Ucrainei. SVR consideră că aceasta va deveni o ocupație de facto a Ucrainei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dimitriy Peskov, a declarat că desfășurarea de forțe de menținere a păcii este posibilă numai cu acordul părților implicate într-un conflict.
 Igor Kirillov - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2024
Rusia
Șeful forțelor ruse de protecție chimică, biologică și nucleară a fost asasinat la Moscova
În iunie, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat inițiative pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina: Moscova va înceta imediat focul și se va declara pregătită pentru negocieri după retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul noilor regiuni rusești. În plus, a adăugat liderul rus, Kievul ar trebui să declare că renunță la intențiile sale de a adera la NATO, ar trebui să efectueze demilitarizarea și denazificarea și să adopte un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare. Putin a menționat în acest context și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
După atacul terorist al AFU asupra regiunii Kursk, Putin a calificat drept imposibile negocierile cu cei care „lovesc fără discernământ civilii, infrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare”. Ulterior, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a declarat că propunerile de pace ale Moscovei cu privire la reglementarea ucraineană exprimate anterior de șeful statului rus nu au fost anulate, dar în acest stadiu, „ținând cont de această aventură”, Rusia nu va discuta cu Ucraina.
Fluxul de știri
0