Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Recean a discutat despre situația din sectorul energetic: tariful la gaz nu va fi majorat

© Sputnik / Rodion ProcaDorin Recean
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2024
Abonare
Prim-ministrul a prezidat o ședință la care furnizorii de energie electrică, termică și gaze au raportat despre situația din sector.
CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Măsurile de prevenire și atenuare a consecințelor crizei energetice în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale a Transnistriei începând cu 1 ianuarie 2025 au fost discutate de membrii Comisiei guvernamentale pentru coordonarea măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025.
Potrivit Cabinetului de Miniștri, în cadrul ședinței au fost audiate informații privind rezervele și achizițiile de gaze naturale, respectiv de energie electrică, capacitățile de transport al resurselor energetice, precum și despre desfășurarea campaniilor de informare privind măsurile de reducere a consumului de resurse energetice.
SA „Moldovagaz” a anunțat finalizarea achiziției în proporție de 100% a volumelor de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului pentru întreg sezonul de iarnă. Prețul mediu ponderat de achiziție este de 509 euro per metru cub, ceea ce nu va permite companiei să solicite majorarea tarifelor în această iarnă”, a comunicat Guvernul.
Operatorul sistemului de transport al gazelor, Vestmoldtransgaz, a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru a crește valoarea maximă a limitei contului operațional de echilibrare (OBA) la punctele de interconectare existente cu Ucraina și România, care funcționează în mod normal, fără riscuri semnificative, astfel încât să fie posibilă reacția promptă pentru echilibrarea sistemului de transport al gazelor.
Compania de stat Energocom a anunțat că a purtat discuții cu companiile românești Nuclearelectrica și OMV Petrom privind înlocuirea importurilor de energie electrică la prețuri avantajoase până la sfârșitul lunii martie 2025.
„Companiile și-au exprimat dorința de a crește cantitatea de energie electrică vândută către Energocom SA pentru această perioadă”, au precizat surse din Guvern.
Companiile Termoelectrica și CET-Nord au raportat despre posibilitățile de majorare a producției de energie electrică și lipsa unor riscuri semnificative pentru buna funcționare a echipamentelor de producere și distribuție a energiei termice, precum și pentru calitatea furnizării acesteia către consumatorii din Chișinău și Bălți.
ÎS Moldelectrica a anunțat testarea cu succes a funcționării în regim de insulă a patru linii de 110 kV din rețeaua de interconectare cu România, unde capacitatea maximă poate fi utilizată la nivelul de 110 MW. Totodată, compania negociază cu rețeaua electrică europeană ENTSO-E pentru a crește capacitatea care poate fi oferită Republicii Moldova pe interconexiunile cu România.
În ceea ce privește stocurile de combustibil alternativ, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au declarat că rezervele de cărbune sunt asigurate în proporție de 100%. În același timp, stocul de păcură din rezervele de stat este în curs de reconstituire în limita capacităților disponibile.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că instituțiile responsabile trebuie să fie pregătite să asigure furnizarea neîntreruptă de energie electrică și gaze naturale.
„Scenariile de criză și măsurile de prevenire sau atenuare a consecințelor eventualelor situații de urgență în sectorul energiei electrice vor fi activate în funcție de cauzele acestora”, a declarat prim-ministrul.
El s-a pronunțat în favoarea reluării activității Centrului pentru Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații de Urgență din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va acționa „în cazul întreruperii curentului electric ca urmare a unui eventual bombardament asupra infrastructurii energetice din Ucraina, precum și în cazul nesemnării contractului de furnizare a energiei electrice de la centrala termică din Cuciurgan”.
Parlamentul moldovenesc a aprobat introducerea stării de urgență pentru 60 de zile începând cu 16 decembrie din cauza situației din sectorul energetic. O stare de urgență în sectorul energetic a fost introdusă și în Transnistria, care este în vigoare din 11 decembrie pentru 30 de zile.
Fluxul de știri
0