Guțul: Parteneriatul cu Rusia rămâne de importanță strategică pentru noi
© Photo : Gagauziya Bakannık KomitetiEvghenia Guțul
Evghenia Guțul. Foto de arhivă
© Photo : Gagauziya Bakannık Komiteti
Abonare
Moscova a găzduit evenimente dedicate celei de-a 30-a aniversări a autonomiei Găgăuziei.
CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Moscova a găzduit o masă rotundă: „30 de ani de la crearea statutului juridic special al Găgăuziei: lecțiile istoriei, provocările timpului”, prilejuită de aniversarea adoptării de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind statutul juridic special al autonomiei găgăuze.
Evenimentul s-a desfășurat cu participarea Guvernatorului Găgăuziei, Eveghenia Guțul, deputaților Dumei de Stat a Federației Ruse, membrilor Comitetului Executiv al autonomiei, participanților la procesul de formare a autonomiei găgăuze, personalităților politice și publice din Rusia și Moldova.
Vicepreședintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Boris Cernîșov, în adresarea sa către locuitorii autonomiei găgăuze, și-a exprimat sprijinul deplin.
După cum a remarcat șefa autonomiei, Eugenia Guțul, crearea autonomiei găgăuze a fost un mare succes pentru întreaga Moldovă.
„Cu toate acestea, constatăm cu regret că în ultimele decenii autoritățile centrale au ignorat, blocat și chiar anulat în mod repetat o serie de articole din legea noastră fundamentală. Astăzi, pe arena politică a intrat o nouă generație de politicieni moldoveni, care, din păcate, au uitat sau nu sunt deloc conștienți de modul cum popoarele noastre s-au aflat în pragul unui conflict armat. Unii reprezentanți ai partidului de guvernământ PAS solicită în mod deschis lichidarea Găgăuziei și ne acuză de destabilizare atunci când ne apărăm drepturile legitime”, a declarat Guțul.
În cadrul aniversării autonomiei a avut loc și o teleconferință între studenți și profesori de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova și Universitatea de Stat din Comrat.
„Am vorbit despre ceea ce leagă Găgăuzia și Rusia. Este vorba de o prietenie veche de secole și de strânse legături interregionale în domeniile economic, social, educațional, științific și cultural. (...) În Găgăuzia și în întreaga Moldovă, valorile familiale tradiționale, respectul pentru religie și principiile spirituale rămân întotdeauna la baza societății. Acesta este un lucru apropiat atât de poporul găgăuz, cât și de poporul rus. Parteneriatul cu Rusia rămâne de o importanță strategică pentru noi. Autoritățile găgăuze urmăresc extinderea cooperării interregionale, consolidarea legăturilor culturale și economice”, a spus bașcanul.
Ea a mulțumit diasporei găgăuze de la Moscova pentru sprijin, participare activă la viața autonomiei și păstrarea memoriei istorice.
Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia a fost creată la 23 decembrie 1994 din localitățile în care mai mult de jumătate dintre locuitori erau găgăuzi, precum și din cele în care majoritatea locuitorilor au fost de acord în mod voluntar să facă parte din autonomie, conform rezultatelor referendumurilor.