Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Recean cere demisia lui Parlicov și instituirea stării de urgență în sectorul energetic

© Sputnik / OsmatescoПресс-конференция министра энергетики Республики Молдова Виктора Парликова и европейского комиссара по энергетике Кадри Симсон
Пресс-конференция министра энергетики Республики Молдова Виктора Парликова и европейского комиссара по энергетике Кадри Симсон - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2024
Abonare
Șeful guvernului moldovean a susținut un briefing referitor la aprovizionarea cu energie a consumatorilor.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul unui briefing susținut joi, a cerut demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului Energocom SA, Victor Bînzari, și a membrului consiliului de supraveghere al Moldovagaz SA, Sergiu Tofilat.
„Am cerut demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru că el trebuie să răspundă pentru că el este responsabil de sectorul energetic. Am cerut demisia directorului Energocom. Am cerut demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de supraveghere al SA „Moldovagaz”, pentru că a blocat achiziția de gaze”, a spus premierul.
Potrivit premierului, el va prelua temporar atribuțiile ministrului până la numirea unui nou șef al Ministerului Energiei.
În plus, Dorin Recean a anunțat că Guvernul solicită Parlamentului introducerea stării de urgență în sectorul energetic începând cu 16 decembrie.
„Solicit Parlamentului introducerea stării de urgență în sectorul energetic începând cu data de 16 decembrie, până la depășirea problemelor cu aprovizionarea cu gaze a cetățenilor noștri, inclusiv a celor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului”, a declarat Recean.
Premierul a precizat că starea de urgență va însemna riscuri de deconectare temporară de la alimentarea cu energie electrică. Cabinetul de miniștri va solicita Parlamentului, săptămâna viitoare, procedura de aplicare a regimului de urgență, a mai spus premierul.
De asemenea, premierul a precizat că nu vor mai exista negocieri cu Gazprom.
„Gazprom are obligații contractuale în livrările de gaze până la granițele Moldovei. Ce altceva mai este de discutat?” - a declarat Recean.
Anterior, Victor Parlicov a efectuat o vizită de lucru la Sankt Petersburg, unde a discutat cu oficialii concernului rus de gaze problema aprovizionării transportatorului de energie în condițiile încetării, anunțată anterior de Ucraina, a tranzitului gazelor rusești pe teritoriul său. El a declarat că Gazprom a cerut părții moldovenești să discute problema tranzitului cu Ucraina. Potrivit lui Parlikov, Chișinăul a discutat deja cu Kievul problema tranzitului prin Ucraina, dar nu există încă o decizie, aceasta putând fi luată în ultimul moment, adică în ajunul datei de 1 ianuarie 2025. În același timp, ministrul a declarat că scenariul unei crize energetice în Moldova de la începutul anului viitor este „destul de realist”.
Din decembrie 2022, Moldovagaz SA primește gaz din două surse - de la întreprinderea de stat Energocom (acesta este utilizat pentru consumul pe malul drept al Moldovei) și de la concernul rus Gazprom, acest gaz este trimis în Transnistria, de unde energia electrică produsă de CET-ul moldovenesc este livrată pe malul drept. Acest volum de energie electrică, furnizat la un tarif avantajos, acoperă 80% din cererea de energie electrică a malului drept.
Fluxul de știri
0