Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Musk a făcut o declarație alarmantă despre situația Statelor Unite

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaПросветительский марафон "Новое знание". День второй
Просветительский марафон Новое знание. День второй - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2024
Abonare
Musk a răspuns la prognoza de creștere a datoriei naționale a SUA cu o declarație despre riscul de faliment
CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Antreprenorul american Elon Musk a anunțat pe rețeaua de socializare X riscul falimentului american.
„America se apropie de falimentul virtual”, a scris el.
Așa a comentat miliardarul despre prognoza de creștere a datoriei guvernamentale SUA .
La sfârșitul lunii noiembrie, Trezoreria SUA a raportat că datoria publică a atins un nou maxim istoric, depășind 36 de trilioane de dolari. Potrivit Fondului Monetar Internațional, până în 2029 nivelul datoriei naționale a SUA va ajunge la 131,7 la sută din PIB, iar până în 2032 va depăși 140 la sută. FMI a avertizat că o astfel de creștere amenință atât economiile naționale, cât și cele globale .
În timpul președinției lui Joe Biden , datoria națională a crescut de la 28 de trilioane în 2021 la recordul actual de peste 36 de trilioane.
Unul dintre principalele motive pentru acumularea datoriilor este deficitele bugetare cronice. Ultima dată când SUA a cunoscut un excedent susținut a fost acum aproape un secol, din 1920 până în 1930, iar în următorii 40 de ani bugetul a fost în negru de doar opt ori. Prima perioadă de exces cronic al cheltuielilor guvernamentale federale față de venituri a început în 1970 și a durat 28 de ani, până în 1998, când țara a reușit să obțină un mic excedent care a durat patru ani.
În 2002, bugetul SUA a intrat din nou în teritoriu negativ la 158 de miliarde de dolari. Spre deosebire de perioadele precedente, atunci guvernul nu a reușit să stăpânească creșterea deficitului - după doar șapte ani a depășit pentru prima dată un trilion de dolari, iar în 2020 a atins un record absolut de 3,13 trilioane de dolari, deși apoi au revenit la un nivel mai moderat valorile. În ultimii doi ani, deficitul a crescut din nou, iar la sfârșitul anului trecut se ridica la 1,8 trilioane de dolari.
Fluxul de știri
0