Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Un savant explică cum s-a modificat traectoria acului busolei în decurs de o sută de ani

© Pixabay / PDPicsBusolă magnetică
Busolă magnetică - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2024
Abonare
Geofizicianul Palșin: în decurs de o sută de ani, acul busolei a devenit mai aproape de nordul adevărat
CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Săgeata busolei în ultimii 100 de ani a început să arate direcția mai aproape de nordul adevărat datorită deplasării polului magnetic nordic spre polul geografic, a declarat pentru RIA Novosti Nikolai Palșin, geofizician și cercetător principal la Institutul de Oceanologie „P.P. Șirșov”.
„Dacă la începutul secolului XX săgeata busolei arăta spre polul magnetic, care se deosebea de polul adevărat cu câteva grade, acum această diferență (această valoare se numește „declinație magnetică”) este mai mică. Acum Polul Nord este destul de aproape de polul geografic, mult mai aproape decât acum 100 de ani”, a declarat Palșin.
Acesta a subliniat că este imposibil să se prevadă mișcarea polilor, deoarece câmpul magnetic principal este cauzat de procese complexe din miezul Pământului, despre care se știu încă puține lucruri.
De asemenea, omul de știință a menționat că mișcarea polilor magnetici nu are niciun impact asupra vieții de zi cu zi, deoarece câmpul magnetic nu este practic utilizat în prezent pentru navigație, iar specialiștii folosesc, dacă este necesar, un model digital al câmpului magnetic principal al Pământului, care este actualizat la fiecare cinci ani.
Fluxul de știri
0