ANRE: amânarea majorării tarifelor la gaze ar periclita securitatea energetică
© Sputnik / Miroslav RotariНациональное агентство по регулированию в энергетике
© Sputnik / Miroslav Rotari
Abonare
ANRE a explicat necesitatea majorării tarifului la gaze prin prisma consolidării securității energetice a țării.
CHIȘINĂU, 1dec - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifului la gazele naturale în Moldova în regim de urgență, deoarece tergiversarea introducerii modificărilor ar putea pune în pericol regularitatea livrărilor de gaze și, în consecință, securitatea energetică a țării.
ANRE a precizat că decizia s-a bazat pe creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piață.
„Piețele internaționale de gaze naturale au înregistrat creșteri accelerate ale prețurilor în ultimele luni, în special în noiembrie 2024, când cotațiile TTF au crescut cu peste 25%. Finalizarea procesului de achiziție pentru 2024 de către Moldovagaz SA a confirmat că prețul mediu anual de achiziție este semnificativ mai mare decât cel inclus în tarifele actuale. Acest lucru necesită ajustarea urgentă a prețurilor reglementate, astfel încât acestea să reflecte costurile reale de achiziție și să asigure viabilitatea financiară a furnizorului de servicii publice”, a motivat ANRE decizia de majorare a tarifului.
Potrivit agenției, întârzierea ajustării prețurilor ar fi dus la acumularea de pierderi financiare mari de către furnizor, ceea ce ar fi putut afecta capacitatea acestuia de a-și îndeplini obligațiile contractuale.
„În timpul lunilor critice de iarnă, acest risc ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, a afirmat ANRE într-o declarație.
De asemenea, agenția are dreptul de a lua decizii în regim de urgență, fără a respecta cerințele de transparență în procesul decizional prevăzute în Codul administrativ, în cazurile în care chestiunea examinată poate afecta securitatea aprovizionării cu gaze naturale, interesul economic general sau interesul legitim al consumatorilor finali sau al participanților la piața gazelor naturale, sau în cazul unor modificări semnificative ale prețului de achiziție a gazelor naturale.