Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vasile Tarlev explică de ce nu se grăbește CC cu validarea rezultatelor alegerilor

© Sputnik / OsmatescoВасилий Тарлев
Василий Тарлев - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2024
Abonare
Curtea Constituțională a „amânat” data validării rezultatelor alegerilor prezidențiale din Moldova până la sfârșitul lunii noiembrie.
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Nici autoritățile moldovenești, nici Curtea Constituțională nu știu cum să iasă din situația creată în jurul recunoașterii rezultatelor alegerilor și referendumului european, a declarat la TV fostul prim-ministru și lider al partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.
Amintim că, la 19 noiembrie, Curtea Constituțională a declarat că ședința de judecată a instanței privind confirmarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și aprobarea mandatului președintelui Republicii Moldova va avea loc la 28 noiembrie. Anterior, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a declarat că Curtea Constituțională va stabili data confirmării alegerilor prezidențiale doar după ce instanțele vor examina toate acțiunile în judecată privind încălcările în timpul procesului electoral. Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele alegerilor la 9 noiembrie. În conformitate cu Codul electoral, CC trebuie să examineze legalitatea alegerilor în termen de zece zile de la primirea documentelor de la CEC.
„Legea este încălcată - este scris 'maximum în termen de 10 zile CC trebuie să aprobe sau să nu aprobe. Astăzi [19 noiembrie] termenul a expirat, dar au voie să îl mai amâne încă o dată și nimeni nu este responsabil pentru asta”, a declarat politicianul.
El a explicat de ce, în opinia sa, are loc o amânare din partea CC.
„Unul dintre motive este că CEC și CC s-au grăbit să aprobe rezultatele referendumului. Și, după cum s-a dovedit, referendumul a fost nevalabil. Ei au scris oficial 50,6 la sută din cei care se presupune că au participat. Dar, în realitate, au fost 48,7 la sută. Și ei nu știu cum să iasă din această situație”, a mai spus Tarlev.
Politicianul a reamintit că o serie de forțe de opoziție, inclusiv partidul pe care îl conduce, s-au adresat instanțelor și structurilor internaționale, inclusiv APCE și ONU, pentru a contesta rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului european.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat la 3 noiembrie. Pe baza rezultatelor procesării a 100 % din procesele verbale de la secțiile de votare, Sandu a primit al doilea mandat prezidențial. 55,33 % sau 929 964 de alegători au votat pentru ea. Stoianoglo a obținut 44,67 la sută sau 750.644 de voturi.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2024
Politică
Comisia Electorală Centrală va verifica modul de finanțarea a unor partide politice
În cadrul referendumului constituțional, care a avut loc la 20 octombrie, s-a adresat întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană?” Alegătorilor le-au fost oferite două opțiuni: „da” sau „nu”. Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, dintr-un total de 1 488 874 de voturi valabile, 749 719 persoane au votat pentru opțiunea „da”, în timp ce 739 155 de persoane au votat pentru opțiunea „nu”.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului. Decizia CC a fost aprobată cu voturile a patru judecători: Dominica Manole, Viorica Puica, Nicolae Roșca și Luba Șova.
Partidele de opoziție nu au recunoscut rezultatele alegerilor și ale referendumului european și au declarat că le vor contesta în instanță.
Fluxul de știri
0