Șeful Moldovagaz a vorbit despre eventuale rute alternative de aprovizionare cu gaze
© Sputnik / OsmatescoГлава АО "Молдовагаз" Вадим Чебан
© Sputnik / Osmatesco
Abonare
Șeful SA „Moldovagaz” și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitățile de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor moldoveni după încetarea tranzitului transportatorului energetic prin Ucraina.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Rutele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Moldovei din ianuarie 2025 au fost deja testate, însă posibilitatea continuării tranzitului prin Ucraina rămâne valabil, a declarat într-un interviu șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
„Situația nu este ușoară, dar există o mare încredere că vom petrece iarna fără prea multe griji, acest lucru este valabil în primul rând pentru malul drept [al Moldovei]. Eu încă sper că este posibil să continuăm tranzitul prin Ucraina, chiar dacă nu există un nou contract între Gazprom și Naftogaz. Schema de plată a tranzitului se poate schimba - contractele vor fi încheiate de comercianții europeni și operatorul GTS ucrainean cu plata combustibilului la frontiera rusă”, a declarat Ceban.
Acesta a numit coridorul transbalcanic drept „cea mai realistă și favorabilă opțiune după tranzitul prin Ucraina” dintre rutele alternative de aprovizionare cu combustibil albastru care au fost deja testate.
„Îndeplinirea contractului nostru cu Gazprom poate fi continuată pe această rută. Există mai multe puncte care trebuie luate în considerare. Gazul trece prin Turkish Stream, care, potrivit informațiilor noastre, este contractat integral pentru întreaga perioadă de iarnă viitoare. Va trebui să căutăm oportunități suplimentare”, a declarat Vadim Cheban.
A doua rută ar putea fi aprovizionarea în volume limitate la granița dintre Turcia și Bulgaria.
„În al treilea rând, există o posibilitate de aprovizionare din Europa prin Ucraina. Cu toate acestea, atât gazele, cât și logistica sunt vizibil mai scumpe, volumul posibilelor livrări prin această rută este, de asemenea, limitat, iar riscurile sunt destul de mari”, a mai declarat Vadim Ceban.
El a precizat că se bazează pe rezervele de gaze create pentru a furniza gaze consumatorilor în perioadele de vârf ale cererii.
„La moment, Moldovagaz a achiziționat deja 120 de milioane de metri cubi de gaze, excluzând volumele deja contractate în cadrul programului ferm (pentru noiembrie, decembrie și o parte din ianuarie), care sunt stocate la comercianți”, a conchis Ceban.