Blocul „Victorie” va contesta la CEDO rezultatele referendumului european din Moldova
11:23 12.11.2024 (actualizat: 11:24 12.11.2024)
© Sputnik / Rodion ProcaБрифинг представителей блока "Победа"
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Reprezentanții opoziției spun că au „multe întrebări” după aprobarea rezultatelor plebiscitului.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Blocul de opoziție „Victorie” va trimite o acțiune în judecată la CEDO pentru invalidarea rezultatelor referendumului european, a declarat liderul formațiunii politice, Ilan Șor.
„Acum echipa noastră colectează probe. E bine, ele se află la suprafață. Evident, a fost încălcată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la libertatea de opinie, libertatea de asociere”, a declarat politicianul.
Șor mai accentuează că autoritățile țării au utilizat resurse administrative și au recurs la represiune împotriva celor care s-au pronunțat împotriva plebiscitului.
„ La referendum, diferența de voturi în favoarea lui Sandu a fost asigurată de câteva procente. Și de oameni care nu locuiesc în țară”, a declarat liderul blocului „Victorie".
Potrivit lui, opoziția are „o mulțime de întrebări” privind rezultatele referendumului constituțional.
„Le-am adresat deja Curții Constituționale a Moldovei, dar autoritatea controlată de autorități ne-a dat un răspuns: totul este corect. Sandu și anturajul ei au călcat grosolan în picioare drepturile cetățenilor. Haideți să lăsăm Curtea Europeană de Justiție să vadă această „justiție” și să evalueze ce s-a întâmplat la acest „referendum”. Sperăm că CEDO nu va lăsa întrebările noastre fără răspuns”, a conchis politicianul.
Potrivit CEC, care a sintetizat rezultatele referendumului constituțional din 26 octombrie, prezența la vot a fost de 50,72%. În același timp, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum și 1.531.392 de persoane au participat la vot. Din totalul de 1.488.874 de voturi valabil exprimate, 749.719 au votat în favoarea opțiunii „da”, în timp ce 739.155 au votat pentru opțiunea „nu”.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului. Decizia CC a fost aprobată cu voturile a patru judecători: Dominica Manole, Viorica Puica, Nicolae Roșca și Luba Șova.
În același timp, judecătorii Serhiei Țurcan și Vladimir Țurcan au exprimat o opinie divergentă în decizie.