https://md.sputniknews.com/20241108/observatorii-enemo-si-au-facut-bilantul-misiunii-lor-in-cadrul-alegerilor-din-moldova-61873139.html
Observatorii ENEMO și-au făcut bilanțul misiunii lor în cadrul alegerilor din Moldova
Observatorii ENEMO și-au făcut bilanțul misiunii lor în cadrul alegerilor din Moldova
Sputnik Moldova
Observatorii ENEMO au sintetizat rezultatele misiunii lor la alegerile prezidențiale și euroreferendumul din Moldova. 08.11.2024, Sputnik Moldova
2024-11-08T16:20+0200
2024-11-08T16:20+0200
2024-11-08T16:20+0200
politică
alegeri
observatori
cec
observatori internaţionali
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e8/0a/14/61722906_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_f47c1efe05725463bf9b86d18c07b24b.jpg
CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Moldova au avut joi o întrevedere cu reprezentanții misiunii internaționale „Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor” (ENEMO), care și-a încheiat activitatea de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican.ENEMO este o organizație internațională neguvernamentală formată din 22 de ONG-uri din 18 țări din Europa Centrală și de Est, care până în prezent a participat la observarea a 6 scrutine electorale de nivel național organizate în Republica Moldova.După cum a raportat CEC, membrii ENEMO au prezentat rezultatele preliminare și concluziile trase din observarea referendumului național și a celor două tururi ale alegerilor prezidențiale.Șeful misiunii, Dritan Taulla, a salutat buna cooperare dintre CEC și misiunea de observare și a apreciat activitatea CEC în perioada electorală drept „transparentă și eficientă”.Șefa CEC, Angelica Caraman, a menționat că observatorii ENEMO au participat la toate ședințele CEC, au analizat în detaliu procedurile electorale și au oferit o evaluare detaliată a procesului electoral.Participanții la ședință au discutat un șir de subiecte, printre care finanțarea campaniilor electorale, organizarea a două procese electorale concomitent, utilizarea resurselor administrative, examinarea și soluționarea contestațiilor, organizarea alegerilor peste hotare și votul prin corespondență. Detalii nu au fost comunicate.CEC a acreditat 49 de observatori electorali internaționali în acest an. Cu toate acestea, reprezentanții Rusiei nu au fost incluși printre aceștia.Miercuri, 6 noiembrie, ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Dariîi, a fost convocat la Ministerul rus de Externe unde i-a fost adresată o notă de protest față de „acțiunile discriminatorii și ostile ale autorităților de la Chișinău împotriva observatorilor ruși pe termen scurt din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR”, care au sosit în țară în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.De asemenea, Ministerul rus de Externe a adăugat că un memoriu în legătură cu acțiunile flagrante ale autorităților moldovenești împotriva observatorilor internaționali din Rusia va fi trimis conducerii OSCE/BIDDO prin intermediul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă OSCE de la Viena.Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, comentând desfășurarea alegerilor din Republica Moldova, și-a exprimat indignarea față de faptul că diaspora moldovenească din Rusia a fost lipsită efectiv de dreptul la vot, calificând situația drept „ bătaie de joc ”. În Rusia, unde, potrivit diverselor surse, trăiesc până la o jumătate de milion de cetățeni moldoveni, au fost organizate doar două secții de votare, ambele la Moscova. Atât în primul tur, cât și în cel de-al doilea, au fost distribuite doar 1 0000 de buletine de vot la ambele secții de votare.
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e8/0a/14/61722906_171:0:2902:2048_1920x0_80_0_0_73527617a8b89f8ee5d3ede378512edb.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
alegeri, observatori, cec, observatori internaţionali
alegeri, observatori, cec, observatori internaţionali
Observatorii ENEMO și-au făcut bilanțul misiunii lor în cadrul alegerilor din Moldova
Observatorii ENEMO au sintetizat rezultatele misiunii lor la alegerile prezidențiale și euroreferendumul din Moldova.
CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Moldova au avut joi o întrevedere cu reprezentanții misiunii internaționale „Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor” (ENEMO), care și-a încheiat activitatea de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican.
ENEMO este o organizație internațională neguvernamentală formată din 22 de ONG-uri din 18 țări din Europa Centrală și de Est, care până în prezent a participat la observarea a 6 scrutine electorale de nivel național organizate în Republica Moldova.
După cum a raportat CEC, membrii ENEMO au prezentat rezultatele preliminare și concluziile trase din observarea referendumului național și a celor două tururi ale alegerilor prezidențiale.
Șeful misiunii, Dritan Taulla, a salutat buna cooperare dintre CEC și misiunea de observare și a apreciat activitatea CEC în perioada electorală drept „transparentă și eficientă”.
Șefa CEC, Angelica Caraman, a menționat că observatorii ENEMO au participat la toate ședințele CEC, au analizat în detaliu procedurile electorale și au oferit o evaluare detaliată a procesului electoral.
„Părțile au evidențiat principalele provocări și cele mai problematice situații legate de alegeri, în vederea elaborării recomandărilor și soluțiilor de îmbunătățire a proceselor electorale, ținînd cont de faptul că în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în anul 2025”, precizează CEC.
Participanții la ședință au discutat un șir de subiecte, printre care finanțarea campaniilor electorale, organizarea a două procese electorale concomitent, utilizarea resurselor administrative, examinarea și soluționarea contestațiilor, organizarea alegerilor peste hotare și votul prin corespondență. Detalii nu au fost comunicate.
CEC a acreditat 49 de observatori electorali internaționali în acest an. Cu toate acestea, reprezentanții Rusiei nu au fost incluși printre aceștia.
Miercuri, 6 noiembrie, ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Dariîi, a fost convocat la Ministerul rus de Externe unde i-a fost adresată o notă de protest față de „acțiunile discriminatorii și ostile ale autorităților de la Chișinău împotriva observatorilor ruși pe termen scurt din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR”, care au sosit în țară în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a adăugat că un memoriu în legătură cu acțiunile flagrante ale autorităților moldovenești împotriva observatorilor internaționali din Rusia va fi trimis conducerii OSCE/BIDDO prin intermediul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă OSCE de la Viena.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, comentând desfășurarea alegerilor din Republica Moldova, și-a exprimat indignarea față de faptul că diaspora moldovenească din Rusia a fost lipsită efectiv de dreptul la vot, calificând situația drept „ bătaie de joc ”. În Rusia, unde, potrivit diverselor surse, trăiesc până la o jumătate de milion de cetățeni moldoveni, au fost organizate doar două secții de votare, ambele la Moscova. Atât în primul tur, cât și în cel de-al doilea, au fost distribuite doar 1 0000 de buletine de vot la ambele secții de votare.