Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan i-a spus lui Macron despre necesitatea unei soluții în Ucraina

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaPreședintele turc Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2024
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto de arhivă
Abonare
Erdogan: este în interesul tuturor țărilor să pună capăt tensiunilor din Ucraina și Rusia
CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că este în interesul tuturor țărilor să se pună capăt tensiunilor dintre Ucraina și Rusia pe o bază pașnică prin diplomație.
Erdoğan a avut o întrevedere cu Macron în Ungaria, unde acesta a sosit pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene.
„În timpul întâlnirii, au fost discutate relațiile bilaterale dintre Turcia și Franța, precum și probleme regionale și globale. În timpul întâlnirii, președintele Erdoğan a declarat că relațiile dintre Turcia și Franța se bazează pe o istorie profundă și că aprofundarea relațiilor comerciale și economice va aduce beneficii ambelor țări”, a declarat biroul liderului turc.
Erdogan a declarat că Turcia acționează în perspectiva strategică a aderării depline la Uniunea Europeană, că procesul ar trebui să fie intensificat și că promisiunile privind reînnoirea uniunii vamale și liberalizarea vizelor ar trebui să fie îndeplinite.
„Președintele Erdogan a declarat că este în interesul tuturor țărilor să pună capăt tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, Israel și Palestina, Israel și Liban în mod pașnic prin diplomație”, a declarat oficiul liderului turc.
În iunie, președintele rus Vladimir Putin a lansat inițiative pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina: Moscova va înceta imediat focul și se va declara pregătită pentru negocieri după retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul noilor regiuni rusești. În plus, a adăugat liderul rus, Kievul ar trebui să declare că renunță la intențiile sale de a adera la NATO, ar trebui să efectueze demilitarizarea și denazificarea și să adopte un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare. Putin a menționat în acest context și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
După atacul terorist al FAU asupra regiunii Kursk, Putin a calificat drept imposibile negocierile cu cei care „lovesc fără discernământ civilii, infrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare”. Ulterior, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a declarat că propunerile de pace ale Moscovei cu privire la reglementarea ucraineană exprimate anterior de șeful statului rus nu au fost anulate, dar în acest stadiu, „ținând cont de această aventură”, Rusia nu va discuta cu Ucraina.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că până în prezent nu au fost primite propuneri serioase privind soluționarea conflictului ucrainean, iar informațiile care apar în mass-media occidentală cu privire la acest subiect apar „ca dracul dintr-o tabacheră”.
Fluxul de știri
0