Situația în Moldova rămâne tensionată după alegeri - Ministerul rus de Externe
Ministerul de Externe al Rusiei. Foto de arhivă
© Sputnik / Vitaliy Belousov
/ Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse este convins că cetățenii moldoveni văd Rusia nu ca pe o amenințare, ci ca pe un prieten și un partener de încredere.
CHIȘINĂU, 7 nov - Sputnik. După alegerile prezidențiale din Moldova, situația în țară rămâne tensionată, iar antagonismul dintre autorități și populație este în creștere, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând situația din Moldova.
Ea a menționat că încrederea populației a fost subminată de numeroasele încălcări și fraude comise în timpul alegerilor.
„După încheierea alegerilor, situația în Moldova rămâne tensionată. Opoziția și-a anunțat intenția de a anula rezultatele. Antagonismul dintre autorități și popor este în creștere. Este semnificativ faptul că, imediat după anunțarea rezultatelor, Maia Sandu s-a grăbit să mulțumească în mod special pentru sprijinul alegătorilor moldoveni din America de Nord și Europa de Vest, voturilor cărora, ca și în 2020 pe care le datorează victoria sa. În replică, chiar în Republica Moldova, unde actualul președinte a pierdut în fața adversarului său, Maia Sandu a fost supranumită „președinta diasporei” și a făcut apel la conaționalii săi din străinătate care au votat-o să o ducă înapoi în țara lor. Aceasta este doar una dintre liniile de divizare a societății”, a spus Zharova.
Ea și-a exprimat indignarea că diaspora moldovenească din Rusia a fost de fapt privată de dreptul la vot, calificând situația drept „ bătaie de joc ”.
„Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 31 octombrie de a valida rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la UE, al cărui rezultat pozitiv a fost obținut de autorități cu o marjă de mai puțin de 1% printr-o mobilizare de urgență a voturilor diasporei străine, a pus gaz pe foc. Analiștii politici apreciază acest pas drept o miopie politică flagrantă și o lipsă de respect față de opinia cetățenilor moldoveni care trăiesc în Republica Moldova, dintre care majoritatea au votat împotriva integrării europene”, a declarat diplomatul.
Ea și-a exprimat speranța că „autoritățile moldovenești vor găsi înțelepciunea de a ieși de pe această cale păguboasă”. În același timp, a mai remarcat Zharova, „rezultatele reale ale alegerilor și referendumului au arătat că moldovenii nu consideră Rusia o amenințare, ci încă un prieten și un partener de încredere”.
„Apreciem această atitudine și suntem în favoarea dezvoltării cooperării cu poporul Republicii Moldova”, a spus diplomatul.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe și-a exprimat încrederea „că și acum moldovenii vor găsi puterea de a împiedica impunerea unor convingeri străine de ei”.