Turul doi al alegerilor prezidențiale a început în Moldova
07:36 03.11.2024 (actualizat: 07:41 03.11.2024)
© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaAlegători la secțiile de votare în timpul scrutinului editorial
Alegători la secțiile de votare în timpul scrutinului editorial. Foto de arhivă
© Sputnik / Kirill Kallinikov
/ Abonare
În Moldova are loc turul doi al alegerilor prezidențiale, secțiile de votare din țară și-au început activitatea.
CHIȘINĂU, 3 noiembrie - Sputnik. Duminică, 3 noiembrie, are loc turul doi al alegerilor prezidențiale, cetățenii Republicii Moldova vor alege șeful statului pentru următorii patru ani.
Secțiile de votare au început să lucreze la ora 7.00 și vor fi deschise până la ora 21.00. În total, Comisia Electorală Centrală va organiza 2219 secții de votare, dintre care 1988 vor funcționa pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 30 vor fi deschise pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului. În străinătate, 231 de secții de votare vor funcționa în 37 de țări.
Joi seara a fost finalizat votul prin corespondență, care se desfășoară pentru prima dată în actualele alegeri în regim de testare. 1 447 de alegători din cei 1 809 preînregistrați au votat prin corespondență. Toți aceștia au trimis la timp plicurile cu buletinele de vot, care au ajuns la trei secții de votare din Canada, Statele Unite și Suedia până la ora 18.00, ora locală, pe 31 octombrie. Potrivit CEC, 436 de plicuri cu buletine de vot au ajuns la secția de votare din Ottawa, Canada; 790 de plicuri au ajuns în Washington, D.C., SUA; și 221 de plicuri au ajuns în Stockholm, Suedia.
Pentru al doilea tur de scrutin, CEC a tipărit un număr total de 3 659 696 buletine de vot, dintre care 2 820 496 pentru secțiile de votare din țară și 839 200 pentru alegătorii din străinătate. Din numărul total de buletine de vot, 2 906 891 au fost în limba de stat, 746 929 în rusă, 3 900 în găgăuză, 870 în romă, 991 în bulgară și 115 în ucraineană.
Pe buletinul de vot sunt înscriși doi candidați, cu numele lor în ordinea descrescătoare a numărului de voturi primite în primul tur:
Maia Sandu, candidată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS);
Alexandru Stoianoglo, propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Cel de-al doilea tur de scrutin va fi monitorizat de 2.424 de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC.
Alegătorii vor putea vota în urma prezentării unul din următoarele documente:
buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova care confirmă domiciliul sau reședința temporară pe teritoriul secției de votare;
carte de identitate temporară care indică cetățenia Republicii Moldova, locul de reședință sau reședința temporară a titularului;
pașaportul unui cetățean moldovean, inclusiv cele cu valabilitate expirată.
Studenții și elevii pot vota la orice secție de votare din localitatea în care își fac studiile, la prezentarea carnetului de student/elev eliberat de instituția de învățământ și a cărții de identitate.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din republică a avut loc pe 20 octombrie. La funcția de șef al statului au participat 11 candidați: actualul președinte Maia Sandu, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, foștii premieri Vasile Tarlev și Ion Cicu, fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah, Andrei Năstase, Tudor Ulianovski, Octavian Cicu, Victoria Furtună, liderul forței politice „Partidul Nostru” Renato Usatîi și jurnalista Natalia Morari.
Niciunul dintre candidații menționați mai sus nu a reușit să depășească pragul de 50 la sută din voturi. Alexandru Stoianoglo și Maia Sandu au continuat cursa electorală în turul doi.