Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Europa promite majorarea exporturilor de energie electrică pentru Moldova și Ucraina

© Sputnik / Sergey Averin / Accesați arhiva multimediaLinie electrică
Linie electrică - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2024
Linie electrică. Foto de arhivă
Abonare
Operatorii europeni vor crește exporturile de energie electrică pentru Ucraina și Moldova la sfârșitul anului 2024.
CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Operatorii sistemelor de transport (TSO) din Europa continentală au convenit să majoreze cu circa 25% capacitatea de export către Moldova și Ucraina pentru perioada de iarnă decembrie 2024 - martie 2025, a anunțat Ministerul Energiei.
„Pe baza unei evaluări comune a stării sistemului energetic, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) a anunțat astăzi că limita de export poate fi majorată de la 1 700 MW la 2 100 MW începând cu 1 decembrie, menținând în același timp stabilitatea sistemului energetic și siguranța în exploatare”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.
Ministerul Energiei din Moldova a declarat că această creștere a capacității de export este un nou semn de „solidaritate și sprijin puternic din partea Comunității Europene”. La rândul său, membrul Comisiei Europene pentru energie, Kadri Simson, a declarat că acesta este un nou semn al „sprijinului puternic pe care UE îl oferă Ucrainei și Moldovei, precum și al solidarității TSO din comunitatea europeană”.
Нефть - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2024
Internațional
Expert: Prețul petrolului ar putea scădea la 70 de dolari pe baril
Noua limită de export va intra în vigoare la 1 decembrie 2024, iar din martie 2025 operatorii de sisteme de transport vor reevalua lunar potențialul comercial între UE, Moldova și Ucraina și îl vor adapta la nevoile actuale ale sistemului.
Pe parcursul anului 2023, Moldova a satisfăcut în principal cererea de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru prin achiziționarea de energie de pe piața internă de la Centrala de producere a energiei electrice din Moldova. Importurile de energie electrică în această perioadă au totalizat aproximativ 6% (aproximativ 250 mii MWh). Achizițiile au fost efectuate de la companiile românești Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM, precum și de la Ukrhydroenergo din Ucraina.
Fluxul de știri
0