Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezbaterea electorală între Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo: principalele declarații

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaПредвыборные дебаты в Молдавии
Предвыборные дебаты в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2024
Abonare
Candidații la președinție Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo au avut o dezbatere tete-a-tete la Chișinău.
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Contracandidații din turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, actualul șef al statului, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, au avut o dezbatere electorală unu-la-unu.
Dezbaterile au avut loc la Palatul Republicii. Potrivit rezultatelor tragerii la sorți, primul vorbitor a fost candidatul Partidului PAS, Maia Sandu. Al doilea a fost candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandru Stoianoglo. Această ordine a luărilor de cuvânt a fost menținută pe tot parcursul dezbaterilor, inclusiv în runda de întrebări și atunci când s-a adresat alegătorilor.
Anterior, partidele au convenit asupra regulilor dezbaterilor: fără moderator, două minute pentru un discurs de bun venit pentru fiecare, 10 întrebări reciproce și două minute pentru discursul final.

Euroreferendum

Maia Sandu l-a acuzat pe Alexandru Stoianoglo că nu susține referendumul european (el nu a participat la plebiscit și nu a votat - n.r.), menționând că Europa ar acorda Moldovei sume importante pentru dezvoltare.
Stoianoglo a declarat că referendumul constituțional inițiat de Sandu a fost controversat, iar rezultatele sale cu greu pot fi recunoscute.
"Ați organizat referendumul doar pentru a vă consolida susținătorii în vederea alegerilor prezidențiale. Dumneavoastră l-ați organizat pentru alegerile prezidențiale și astfel ați provocat un vot de protest. Mulți oameni nu au venit, alții au votat împotrivă”, a spus Stoianoglo.
El a îndemnat-o pe Maia Sandu să semneze o declarație comună privind ireversibilitatea cursului de integrare europeană.

Sancțiunile antirusești și politica externă

Maia Sandu nu a răspuns la întrebarea: dacă Chișinăul trebuia să se alăture sancțiunilor antirusești ca să piardă în final piețele de desfacere. Ea a spus că Moldova a aplicat sancțiuni împotriva Rusiei pentru că altfel ar fi putut fi ea însăși sub sancțiuni globale, inclusiv în economie și sectorul bancar.
„Moldova a aplicat sancțiuni, pentru că altfel tot sistemul nostru bancar și domenii ale economiei ar fi fost și ele sancționate. Agenții noștri economici au nevoie de un sistem bancar care să fie parte a sistemului mondial și nu în izolare”, a spus Sandu.
Alexandru Stoianoglo a declarat că susținerea de către Chișinău a sancțiunilor impuse Rusiei a privat Moldova de piețele tradiționale și de resurse energetice ieftine.
„Este cel mai ușor să justifici incompetența cu războiul de pe teritoriul Ucrainei. Numiți Rusia un agresor, dar în același timp ați păstrat relațiile diplomatice, inclusiv achiziționarea de gaze, în timp ce vă alăturați sancțiunilor împotriva Rusiei. Nu ați făcut nimic. De vină este incompetența dumneavoastră", a spus Stoianoglo, susținând în același timp păstrarea unor relații prietenoase cu toate țările vecine, inclusiv România și Ucraina, precum și cu Rusia și China.
Sandu a spus că Stoianoglo este „un om al Moscovei” și că România nu ar fi sprijinit alegerea sa. Cu toate acestea, în timpul dezbaterii, ea a atras atenția în mod repetat asupra faptului că Stoianoglo are pașaport românesc.

Investiții străine

Maia Sandu a declarat că investitorii străini nu riscă să bage bani în afaceri în Moldova până când aceasta nu devine parte a UE.
„Noi am reușit să aducem bani în țară, să lansăm proiecte, să atragem investiții. Investitorii spun că avem un război la frontieră, așa că se oferă să revină cu o ofertă atunci când Moldova devine parte a UE. Ei ne spun că investițiile lor vor fi în siguranță atunci când vom fi în UE”, a spus ea.
În replică, Alexandru Stoianoglo a declarat că datoria externă a republicii se va dubla până la sfârșitul anului față de ceea ce era la începutul anului 2021.

Migrația și diaspora

Potrivit Maiei Sandu, autoritățile fac tot posibilul pentru a readuce în Moldova cetățenii care au părăsit-o în căutarea unei vieți mai bune.
„Tot ce am făcut în patru ani a fost atât pentru cetățenii din republică, cât și pentru cetățenii din afara țării. (...) Da, mai avem mult de lucru. Dar diaspora vede eforturile noastre, se vede prin votul lor în primul tur”, a spus Sandu.
Alexandru Stoianoglo a subliniat diferența de atitudine a autorităților față de diaspora moldovenească care trăiește în Europa și Rusia.
„Diaspora nu poate participa la programul Prima Casă. Diaspora din Rusia nu poate trimite bani acasă. Acestea sunt exemple ale „grijii” dumneavoastră pentru diasporă”, a spus el.

Transnistria și Găgăuzia

„În timpul inaugurării ați jurat pe Constituție că Transnistria va primi un statut special. Cum vedeți acest statut?” - a întrebat Alexandru Stoianoglo.
„Obiectivul nostru a fost întotdeauna securitatea și stabilitatea. Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean, dar numai într-un mod pașnic. Economia noastră se reformează, exporturile transnistrene merg spre UE, suntem pe aceeași cale”, a răspuns Maia Sandu.
Ea a spus că locuitorii Transnistriei se simt în siguranță atunci când obțin un pașaport moldovenesc. La aceasta, Stoianoglo a amintit că Sandu, în calitate de președinte, nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanții Transnistriei.
„Refuzul de a discuta statutul special al Transnistriei, dorința de a pleca în UE fără Transnistria este un risc de a pierde această regiune”, a spus el.
Întrebat de un oponent de ce guvernul ignoră de fapt autonomia găgăuză, Sandu a răspuns că în Găgăuzia merg resurse importante, inclusiv din proiectele UE. „Datorită UE, desigur. Dar multe investiții sunt împrumuturi care trebuie rambursate”, a menționat Stoianoglo.

Recunoașterea alegerilor

Alexandru Stoianoglo a îndemnat-o pe Maia Sandu să semneze un acord prin care, dacă pierde, va recunoaște rezultatele alegerilor, iar el, dacă pierde, se va abține să cheme susținătorii la protest:
„Vă sugerez să semnați un acord public. Veți recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale în caz de înfrângere, iar eu nu-mi voi chema susținătorii la Chișinău pentru un protest la nivel național”.
Sandu a ignorat complet această propunere și a făcut apel la cetățeni să o susțină în turul doi și să îi permită să rămână președinte.
Dezbaterea a durat o oră și jumătate, Alexandru Stoianoglo trecând de mai multe ori la limba rusă. Maia Sandu a vorbit limba de stat aproape tot timpul.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie.
Fluxul de știri
0