Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce e totuși bine ca Stoianoglo să câștige în turul doi

© Sputnik / Rodion ProcaLansarea oficială în campania electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a candidatului Alexandr Stoianoglo
Lansarea oficială în campania electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a candidatului Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2024
Abonare
Potrivit rezultatelor, deși preliminare, ale Comisiei Electorale Centrale privind alegerile prezidențiale vom avea turul doi de scrutin.
CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Pe 3 noiembrie moldovenii ar putea să iasă din nou la vot pentru a alege președintele pentru următorii patru ani. Din cei 11 candidați în primul tur, niciunul nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a fi ales în funcția de șef al statului. Astfel, în turul doi, lupta se va da între actualul președinte, Maia Sandu și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
De ce e totuși bine ca Stoianoglo să câștige în turul doi? Din mai multe considerente. Iată doar câteva:
În primul rând, asta ar însemna începutul sfârșitului regimului Maiei Sandu. Cel puțin, nimeni nu va mai închide gura presei.
În al doilea rând, asta va consolida bunele relații dintre românii/moldovenii majoritari și minoritari, dat fiind că Stoianoglo este etnic găgăuz. Asta ar avea un efect benefic și asupra relațiilor Chișinăului nu doar că autonomia găgăuză, ci și cu regiunea transnistreană.
În al treilea rând, Stoianoglo pare a fi capabil să normalizeze relațiile cu Federația Rusă, politice, dar și, foarte important pentru ambele maluri ale Nistrului, economice. Reluarea importurilor de gaze naturale rusești, care nu sunt atât de scumpe ca cele lichefiate americane, pe care moldoveanul nu și le poate permite.
În al patrulea rând, contează mult cum va fi gestionat procesul de integrare europeană. Stoianoglo este și el proeuropean, dar, cel puțin așa se pare, nu cu orice preț. Putem spera că Stoianoglo nu va admite transformarea Moldovei într-o colonie a vestului european, ci va încerca o integrare cu demnitate a moldovenilor în UE, dacă Moldova va fi bună de integrat atunci când UE nu va fi deja dezintegrată.
În al cincilea rând, dar nu în ultimul, Stoianoglo ar putea să aducă pacea în societatea moldovenească. El nu este nici rusofob, nici românofob, nici adept al teoriei moldovenismului, nici promotor al Unirii imediate și irefutabile cu România. Adică este o persoană moderată, echilibrată, capabilă să țină cont de toate interesele și tendințele din societate.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2024
Republica Moldova
Maia Sandu vorbește despre un „atac fără precedent împotriva democrației și libertății”
Încă un motiv de bucurie în cazul victoriei lui Stoianoglo în turul doi și al prăbușirii regimului Sandu
În Chișinău autoritățile nu vor mai organiza grețoasele parade ale poponarilor, în care pederaști locali, dar majoritatea venind la noi de aiurea, din cele mai jegoase substraturi ale societății europene, ale unei Europe amorale, decreștinizate și satanizate, merg să defileze în centrul Capitalei Republicii Moldova.
Polițiștii ar trebuie să se bucure în mod special, dacă ei mai sînt oameni. Ei nu vor mai fi puși în umilitoarea situație de a lovi în preoții și enoriașii ortodocși pentru ca parada homosexualilor să defileze prin fața monumentului lui Ștefan cel Mare.
Делегация партии Возрождение встретилась с главой Россельхознадзора Сергеем Данквертом - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2024
Moldova și Rusia
Pamfilova, despre alegerile din Moldova: RF era gata să ajute la deschiderea secțiilor
Acestea sunt doar șase argumente. Dar mai sunt și altele.
Dar și aici trebuie să facem o remarcă. Cu toată opoziția vehementă a lui Stoianoglo față de Maia Sandu (și cum ar putea fi altfel dacă el, fiind procuror general, a fost încarcerat de regimul Sandu chiar pe degeaba), acesta, Stoianoglo, este și va rămâne și el omul sistemului. Asta pentru cei care știu ce este sistemul...
Fluxul de știri
0