Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Numărul cetățenilor care suferă de tulburări mintale este în creștere

© Pexels / cottonbroКонсультация у психолога
Консультация у психолога - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2024
Abonare
Este nevoie de o abordare complexă pentru a corecta situația cu sănătatea mintală a populației moldovenești.
CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Anul trecut, numărul cazurilor de tulburări psihice a constituit 254,9 la 100 mii locuitori, în creștere comparativ cu 219 cazuri la 100 mii în 2022. Acest lucru este evidențiat de datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Ancheta națională privind factorii de risc ai bolilor netransmisibile din 2021 a constatat că 18,3% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au prezentat simptome de depresie, în timp ce doar 1,7% dintre respondenți au solicitat ajutor de la profesioniști. Dintre cei care au căutat ajutor, doar 55% au primit tratamentul de care aveau nevoie.
Analiza subliniază faptul că problemele de sănătate mintală au un impact negativ asupra stării de sănătate fizică, a sentimentului de sine și a capacității de muncă a unei persoane. Reducerea productivității și a eficienței la locul de muncă poate fi rezultatul unei sănătăți mintale precare. Potrivit experților, aproximativ 15 % dintre adulții în vârstă de muncă din întreaga lume suferă de probleme de sănătate mintală, inclusiv peste 300 de milioane de persoane cu anxietate și aproximativ 280 de milioane cu depresie.
O muncă decentă poate juca un rol-cheie în recuperarea și integrarea persoanelor cu tulburări mintale, contribuind la îmbunătățirea încrederii și a funcționării sociale. Aceasta oferă nu numai un mijloc de subzistență, ci și un sens al scopului, o oportunitate pentru relații pozitive și o participare activă în comunitate.
Cu toate acestea, există riscuri pentru sănătatea mintală la locul de muncă. Acestea pot include sarcini de lucru excesive și personal insuficient, condiții fizice de lucru precare, lipsa sprijinului din partea colegilor, posibile conflicte și multe altele.
Acești factori subliniază necesitatea unei abordări holistice pentru tratarea sănătății mintale, inclusiv sprijinul la locul de muncă și accesul la serviciile de sănătate necesare.
Fluxul de știri
0