Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernarea a interzis partidului „Renaștere” să distribuie pliante electorale

© Sputnik / Rodion StepanchukBriefing susținut de Natalia Parasсa și iurii Vitnianski, reprezentanți ai Partidului Renașterii
Briefing susținut de Natalia Parasсa și iurii Vitnianski, reprezentanți ai Partidului Renașterii - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2024
Briefing susținut de Natalia Parasсa și iurii Vitnianski, reprezentanți ai Partidului Renașterii. Foto de arhivă
Abonare
Oamenii legii și funcționarii ajunși la fața locului nu au fost în stare să explice motivul interzicerii distribuirii pliantelor, nu au făcut referire la nicio decizie a organului abilitat.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Activiștii partidului de opoziție „Renaștere”, care face parte din blocul de opoziție „Victorie”, au fost opriți, duminică seara târziu, să ia de la tipografie exemplarele deja tipărite ale ziarelor de agitație care îndeamnă să se voteze pentru „nu” la referendumul constituțional anunțat de președintele Maia Sandu.
În jurul orei 21.00, când activiștii au ajuns la tipografie pentru a ridica pliantele, acolo au ajuns și reprezentanți ai Serviciului Fiscal și ofițeri de poliție.
După cum s-a dovedit, funcționarii fiscali au fost cei care au chemat poliția deoarece au găsit „persoane suspecte” pe teritoriul tipografiei.
Ieșirea din tipografie a fost blocată de poliție, iar activiștilor partidului li s-a interzis să ia materialele tipărite, făcând referire la o scrisoare a lui Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), în care acesta „nu recomandă” eliberarea materialelor de campanie.
„Partidul Renaștere, ca participant înregistrat la referendum, are dreptul să tipărească materiale de campanie. Acestea au fost plătite, totul a fost făcut în conformitate cu legea, dar ei nu vor să le elibereze pentru noi. [...] Atât timp cât nu ne puteți explica nimic, noi considerăm că este o comandă politică”, a declarat Natalia Parasca, președinta Partidului „Renaștere”.
Potrivit acesteia, scrisoarea lui Pavel Postică are caracter consultativ și nu are forță juridică.
Deputatul și unul dintre liderii formațiunii politice Irina Lozovan a numit ceea ce se întâmplă o „dictatură” aplicată de partidul de guvernământ PAS.
„️Tot ceea ce putea fi încălcat este încălcat astăzi. Aceasta este o dictatură! De ce altor partide li se permite să tipărească, să distribuie materialele lor de campanie, dar partidului „Renașterea” - înregistrat legal ca participant la referendum - nu?” - a subliniat Lozovan.
Reprezentanții partidului au rămas peste noapte la tipografie, deoarece funcționarul Serviciului Fiscal a promis să ofere o justificare scrisă pentru interdicția de distribuire a pliantelor.
Alegerile prezidențiale din Moldova, precum și referendumul constituțional sunt programate pentru data de 20 octombrie a acestui an.
Fluxul de știri
0