Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Principalele mărfuri americane de export

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2024
Abonare
Gazul scoate microcipurile din primele cinci exporturi americane sub Biden
CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Ca urmare a președinției lui Joe Biden, gazul va înlocui microcipurile în primele cinci mărfuri principale de export ale Statelor Unite, iar petrolul a apărut în primele cinci mărfuri principale de import, în ciuda faptului că Statele Unite sunt un furnizor major al acestuia pe piata mondiala,potrivit datelor de la serviciul american de statistica.
Astfel, principalele mărfuri de export ale Statelor Unite pentru primele opt luni ale acestui an au fost petrolul cu un volum de vânzări de 82,8 miliarde de dolari și avioanele civile și piesele acestora - 81,1 miliarde. Cu toate acestea, conform calculelor RIA Novosti, ritmul de creștere a vânzărilor va permite aeronavelor și pieselor pentru acestea să depășească „aurul negru” până la sfârșitul acestui an - volumele de export se vor ridica la 129,8 miliarde de dolari. Petrolul va fi pe locul doi cu 129,7 miliarde, primele cinci vor include și produse petroliere (121 miliarde), autoturisme (60,7 miliarde) și gaze (60 miliarde).
Potrivit rezultatelor președinției lui Donald Trump , conducerea a fost și în aeronavele civile (72 miliarde dolari), pe locul doi au ocupat produsele petroliere (57,8 miliarde dolari), urmate de petrol (49,8 miliarde dolari), circuite integrate electronice (microcipuri) (46,4 miliarde dolari) , deplasat din primele cinci de gaze în 2024, precum și de „mașini de pasageri” (46,3 miliarde).
În ianuarie-august, principalele importuri au fost autoturisme și petrol, precum și tablete și laptopuri. Conform calculelor agenției, aceste produse își vor păstra liderul pe tot parcursul anului 2024. Achizițiile americane de mașini de pasageri vor ajunge la 226,6 miliarde de dolari, petrol - 178,4 miliarde și tablete și laptopuri - 137,1 miliarde. Primele 5 vor include și vaccinuri și seruri (112,6 miliarde) și smartphone-uri (111,4 miliarde).
Statele Unite au început să cumpere în mod activ petrol în străinătate sub Biden, în ciuda faptului că țara este cel mai mare producător de petrol din lume. Sub președintele anterior, Statele Unite au importat cele mai multe mașini, tablete și laptop-uri, smartphone-uri, vaccinuri și echipamente speciale, care au căzut din primele cinci în 2024.
În total, conform rezultatelor acestui an, Statele Unite vor furniza bunuri în străinătate în valoare de 2,08 trilioane de dolari, dintre care avioanele civile și petrol vor reprezenta 6,2% fiecare, produse petroliere - 5,8%, mașini și gaze - 2,9% fiecare. Importurile americane se vor ridica la 3,22 trilioane de dolari, din care 7% vor proveni de la mașini de pasageri, 5,5% din petrol, 4,3% de la tablete și laptopuri și 3,5% fiecare din vaccinuri și smartphone-uri.
Volumul total al comerțului pentru întreg mandatul prezidențial al lui Biden va fi de 42,07 trilioane de dolari: 10,44 trilioane de dolari în 2021, 10,48 trilioane de dolari în 2022, 10,62 trilioane de dolari în 2023 și 10,53 trilioane de dolari în 2024.
Comerțul global este unul dintre subiectele fierbinți ale viitoarelor alegeri din SUA din 5 noiembrie. Partidul Republican va fi reprezentat de fostul președinte Donald Trump, care pledează pentru măsuri protecționiste puternice în comerțul cu alte țări, iar Partidul Democrat de vicepreședintele Kamala Harris , care adoptă o poziție mai puțin dură în această problemă.
Fluxul de știri
0