Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: planul B al autorităților moldovenești în cazul înfrângerii Maei Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaPreședinta Maia Sandu, la întrevederea cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Maia Sandu, la întrevederea cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2024
Abonare
Expert Shapovalov: rezultatele alegerilor din Moldova ar putea fi anulate dacă Sandu pierde
CHIŞINĂU, 13 octo - Sputnnik. Autoritățile moldovenești fac presiuni asupra reprezentanților opoziției și deschid dosare penale împotriva acestora pentru a folosi ulterior acest pretext pentru a anula rezultatele alegerilor prezidențiale în cazul în care Maia Sandu va pierde, a declarat pentru RIA Novosti analistul politic Boris Șapovalov.
Alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul pentru schimbarea constituției țării de dragul integrării europene vor avea loc exact peste o săptămână - pe 20 octombrie. Pentru alegerile din Moldova sunt înscriși 11 candidați: pe lângă actuala președinte Maia Sandu, este vorba de fostul procuror general Alexander Stoianoglo, foștii premieri Vasili Tarlev și Ion Chicu , fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah , fostul ministru al Ministerul Afacerilor Interne Andrei Năstase , fostul ministru al Ministerului Afacerilor Externe Tudor Ulianovski, fostul ministru al Tineretului și Sportului Octavian Ticu, fostul procuror Victoria Furtună, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi și jurnalista Natalia Morari.
„Se face o presiune colosală asupra opoziției, se încearcă intimidarea forțelor de opoziție, de a le reduce la tăcere, de a opri o activitatea opoziţiei va servi drept justificare Comisiei Electorale Centrale şi Curţii Constituţionale pentru anularea rezultatelor alegerilor dacă va câştiga candidatul opoziţiei, şi nu Maia Sandu. Se va putea spune că alegătorii au fost mituiţi, rezultatele au fost falsificate, deci trebuie să aibă loc noi alegeri”, a spus Țapovalov.
Potrivit acestuia, autoritățile folosesc orice mijloace pentru a scăpa de concurență - interzic partidele politice, amenință candidații cu retragerea de la alegeri, măsuri penale și judiciare, percheziții și arestări sunt aplicate membrilor de partid și activiștilor. Expertul a subliniat că structurile internaționale închid ochii la astfel de încălcări ale autorităților, întrucât conducerea Republicii Moldova îndeplinește voința UE . Şapovalov a declarat cu 95% de încredere că în ultima săptămână preelectorală mai mulţi candidaţi ar putea fi excluşi din cursa electorală.
„Nici o zi din campanie electorală nu trece fără încălcări, actualul guvern folosește resurse administrative puternice, toți miniștrii participă la campania electorală, președintele însăși nu a părăsit mandatul de dragul campaniei electorale. Cel mai important este că câmpul informațional este degajat, opoziția nu are unde să-și exprime punctul de vedere, „Zezi de canale TV, resurse informaționale, canale Telegram sunt închise de fapt, există cenzură”, a adăugat politologul, subliniind că campania electorală se desfășoară în condiții complet inegale pentru candidați.
Șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuceanu, a anunțat pe 3 octombrie că în țară a fost creat un grup infracțional, care ar fi fost controlat de liderul blocului Victoria, Ilan Șor . Potrivit anchetatorilor, numai în septembrie, 15 milioane de dolari au intrat în țară prin diverse mijloace, care au fost folosite pentru a mitui 130 de mii de alegători. Poliția insistă că în acest fel susținătorii lui Șor vor să aducă la putere un candidat pro-rus. În același timp, printre candidații la președinție nu există reprezentanți oficiali ai blocului Victoriei. Cernauteanu a mai spus ca politistii vor transfera catre CEC date care ar putea contribui la scoaterea a cel putin trei candidati din cursa electorala. Comisia Electorală Centrală a raportat că a primit doar informații generale de la poliție, pe baza cărora nu puteau fi adoptate restricții împotriva unui anumit candidat. În plus, reprezentanții diverșilor candidați la președinție raportează în mod regulat confiscarea pliantelor publicitare, iar militanții care comunică cu alegătorii sunt de asemenea reținuți.
Fluxul de știri
0