Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC începe tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul din 20 octombrie

© Sputnik / Mihai CarausПечать бюллетеней для досрочных парламентских выборов 11 июля 2021 года
Печать бюллетеней для досрочных парламентских выборов 11 июля 2021 года - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2024
Abonare
Comisia Electorală Centrală din Moldova a început tipărirea buletinelor de vot pentru votarea la secțiile de votare din țară.
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a început miercuri tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul din 20 octombrie din Moldova.
Buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor fi distribuite ulterior la secțiile de votare din țară.
CEC va produce 2.819.996 de buletine de vot pentru fiecare tip de scrutin. Dintre acestea, 2.137.641 de buletine vor fi tipărite în limba română, 676.979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3.400 în limba găgăuză, 870 în limba romă și 991 în limba bulgară.
În conformitate cu regulamentul aprobat anterior de CEC, buletinele de vot vor fi tipărite pe hârtie opacă (mată) și vor avea culori diferite: gri fumuriu pentru alegerile prezidențiale și violet pentru referendum.
Distribuția buletinelor de vot tipărite va fi asigurată de birourile electorale ale secțiilor de votare prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție.
Anterior, CEC a tipărit buletinele de vot pentru secțiile de votare din străinătate și pentru cei care vor vota prin poștă. Luni, CEC a decis să distrugă o parte din buletinele de vot care urmau să fie expediate în Rusia și care trebuiau să fie utilizate pentru votarea la cele cinci secții de votare. Pe teritoriul Federației Ruse, cetățenii moldoveni vor putea participa la alegeri doar la două secții de votare, care vor funcționa la misiunea diplomatică a țării la Moscova.

Decizia CEC privind reducerea numărului de secții de votare în Federația Rusă

Anterior, Comisia Electorală Centrală din Moldova a decis să reducă de trei ori numărul secțiilor de votare din Rusia pentru alegerile prezidențiale și referendumul european, rămânând doar cinci, în timp ce la alegerile din 2020 au fost prevăzute 17 secții. Decizia CEC a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații socialiști, care au declarat că, potrivit diferitelor date, aproximativ 400 de mii de cetățeni moldoveni locuiesc permanent pe teritoriul Rusiei, iar dreptul lor de a participa la alegeri este restricționat în mod nejustificat.
Cu toate acestea, Ministerul moldovean de Externe a blocat decizia CEC de a deschide cinci secții de votare în Federația Rusă, invocând incapacitatea de a asigura securitatea personalului său din Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut și refuzând să își delege reprezentanții. Ministerul de Externe a declarat că doar două secții de votare de pe teritoriul ambasadei republicii la Moscova vor funcționa.
Partidul Socialiștilor a calificat decizia Ministerului de Externe drept sabotare a alegerilor moldovenești pe teritoriul Rusiei și a declarat că își rezervă dreptul de a face apel la toate organizațiile internaționale.
CEC a admis parțial recursul depus de Partidul Socialiștilor și a instruit Ministerul Afacerilor Externe să deschidă toate cele cinci secții de votare de pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, Ministerul de Externe nu a fost de acord cu această decizie și a declarat că doar două secții de votare vor funcționa pe teritoriul Rusiei.
Fluxul de știri
0