Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Sărbătoarea națională Ziua Vinului a fost organizată la Moscova

© VK / Centrul Cultural și Educațional al MoldoveiФестиваль "VinFest" в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове
Фестиваль VinFest в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2024
Abonare
Festivalul de amploare „VinFest”, dedicat Zilei Naționale a Vinului, a avut loc pe 4 octombrie la una dintre cele mai mari săli de concerte din Moscova „VK Stadium”. Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural și Educațional al Republicii Moldova în Rusia, cu scopul de a aminti tuturor compatrioților care locuiesc în Rusia despre tradițiile și cultura poporului moldovenesc.
„Industria vinului a fost principala industrie alimentară a Republicii Moldova timp de mulți ani. Mulți oameni își amintesc de acele vremuri când oamenii aveau locuri de muncă. Din păcate, prostia și greșeala autorităților moldovenești a dus la faptul că astăzi nu mai există acest lucru. Dar noi credem că o vom putea restabili. Piața rusă este foarte importantă pentru Moldova - un stat cu tradiție viticolă, care știe să facă vin, îi place și trebuie să facă”, a declarat Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”, care a participat la festival.
© VK / Культурно-образовательный центр МолдовыФестиваль "VinFest" в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове
Фестиваль VinFest в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2024
Фестиваль "VinFest" в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове
Sărbătoarea a adunat peste 3.000 de compatrioți, care pe parcursul serii au participat la diverse activități și au dansat în ritmuri populare, au ascultat muzică națională și au privit spectacole ale vedetelor pop moldovenești. Într-o zonă specială, oaspeții au încercat să participe la cursuri de măiestrie de pictură cu vin moldovenesc, împletitul de coronițe, confecționarea păpușilor tradiționale moldovenești, desenul pe lemn (subiecte moldovenești), precum și împletitul de brățări în culorile steagurilor Rusiei și Moldovei.
„Moldova este o republică agroindustrială cu mari tradiții în agricultură. Este vorba de viticultură, pomicultură, așa că am decis că ar fi frumos pentru compatrioții noștri să se simtă ca acasă. De altfel, Centrul Cultural și Educațional din Moldova este angajat în susținerea comunității de afaceri. Conaționalii noștri continuă tradițiile agriculturii care sunt inerente poporului nostru harnic și aici, în Rusia, ei reînvie aceste tradiții. Astăzi, viticultorii care lucrează în diferite regiuni ale Rusiei au venit la noi. Ei prezintă rețete populare locale, iar sarcina noastră este să îi sprijinim și să îi ajutăm să găsească modalități de a-și vinde produsele. De asemenea, îi ajutăm cu probleme juridice și le explicăm cum să devină producători legali”, a declarat Grigori Cojocaru, președintele comunității de afaceri al Centrului Cultural și Educațional al Moldovei în Rusia.
În plus, toată lumea a putut degusta bucate naționale și vinuri de la viticultorii etnici moldoveni, care cultivă struguri în diferite regiuni ale Rusiei conform metodelor de autor, ținând cont de tradițiile naționale moldovenești. Oaspeții sărbătorii au putut nu doar să guste produse exclusive, ci și să facă schimb de experiență, să participe la seminare și master-class-uri.
© VK / Культурно-образовательный центр МолдовыФестиваль "VinFest" в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове
Фестиваль VinFest в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2024
Фестиваль "VinFest" в Москве, посвященный Национальному Дню вина в Молдове
„Viticultura noastră nu este în esență una diferită. Este realizată cu dragoste, cu entuziasmul care poate veni doar de la un vinificator adevărat, care iubește via și cunoaște valoarea strugurilor. Când se naște un moldovean, vița de vie este sacră pentru el, firul care îl conduce prin viață. Iar această sărbătoare vorbește despre căldură, despre Patria noastră însorită. Cred că vița de vie însorită contribuie la prietenia și unitatea popoarelor noastre frățești”, - a declarat Victor Stadnițki, viticultor, președinte al organizației publice regionale Lipețk pentru promovarea dezvoltării și susținerea culturii moldovenești "Rodina".
Festivalul a inclus un concert festiv cu participarea interpreților muzicali ruși și moldoveni. De pe scenă au fost interpretate piese celebre și preferate de Alexandru Samsonna, Olga Varvus, Liliana Cebanu, formația „Alai” condusă de Ion Moraru, formația „Vatra Neamului” și alții. Gazdele evenimentului de amploare au fost showmanul Pavel Duganov și actrița și prezentatoarea radio Nika FM, Iana Iuhina.
„Atât de mulți conaționali - parcă sunt acasă. E mâncare moldovenească peste tot, cântece moldovenești. Totul este atât de mișto, încât emoțiile sunt peste măsura așteptărilor”, a spus Maria, invitată a festivalului.
Centrul Cultural și Educațional al Republicii Moldova în Rusia a fost înființat în 2023 cu scopul de a uni compatrioții care trăiesc în Rusia, de a dezvolta proiecte culturale și educaționale, de a păstra tradițiile naționale, limba și identitatea poporului, precum și de a consolida prietenia ruso-moldovenească. Pentru a ajuta și sprijini compatrioții, în orașele rusești sunt deschise recepții publice ale Centrului Cultural și Educațional, care au devenit un loc de atracție pentru compatrioți. Aici fiecare își poate petrece timpul liber într-un mod util și interesant.
Fluxul de știri
0