Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sondaj: Majoritatea cetățenilor turci văd Israelul ca pe o amenințare

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaAnakaranın bir görünüşü
Anakaranın bir görünüşü - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2024
Abonare
Areda: Aproape 90% dintre cetățenii turci cred că Israelul amenință Turcia
ISTANBUL, 4 oct - Sputnik. Majoritatea respondenților la un sondaj al companiei turce de cercetare Areda consideră că Israelul amenință Turcia și i-ar putea pune stăpânire pe teritorii, numărul celor convinși de acest lucru a crescut în ultimele luni.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii septembrie că Israelul nu se va opri în Fâșia Gaza și va desfășura operațiuni în Liban și Siria , iar după aceea „va dori teritoriile noastre între râurile Tigru și Eufrat”. Marți, Erdogan a repetat punctul.
Sondajul companiei, realizat miercuri, a inclus 1.100 de persoane. „89,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea dacă un atac israelian asupra teritoriului turc este posibil, 10,6% consideră o astfel de situație imposibilă”, a spus compania într-un comunicat de presă.
Potrivit datelor, o întrebare similară a fost pusă în lunile anterioare, când numărul persoanelor încrezătoare în prezența unei amenințări din Israel a fost mai mic de 82%.
Pe 1 octombrie, Iranul a supus Israelul unui atac masiv de rachete pentru a doua oară în istorie, numind-o un act de autoapărare. Armata israeliană spune că au fost lansate aproximativ 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost interceptate. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au surprins consecințele căderii obuzelor în diferite zone ale Israelului. Obuzul, potrivit autorităților israeliene, nu a provocat victime în rândul cetățenilor țării. O serie de instituții de presă au raportat moartea unei persoane, despre care se crede că este un palestinian din Fâșia Gaza, în Cisiordania .
Iranienii susțin că rachetele au lovit ținte militare israeliene, israelienii numesc daunele „minime”. Ei promit că vor riposta, iar Statele Unite vor veni în ajutorul principalului său aliat din Orientul Mijlociu. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului, a declarat că administrația președintelui american Joe Biden a eșuat în Orientul Mijlociu , demonstrând neputința totală în rezolvarea crizelor.
Fluxul de știri
0