Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAE este împotriva deciziei CEC de a deschide cinci secții de votare în Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2024
Abonare
Ministerul de Externe insistă asupra deschiderii a doar două secții de votare în Rusia.
CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Doar două secții de votare vor fi deschise pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia la viitoarele alegeri prezidențiale și referendum constituțional. Acest lucru a fost declarat de către șeful Ministerului Afacerilor Externe, viceprim-ministrul Mihail Popșoi.
El a precizat că ambele secții de votare vor fi deschise la Moscova, deoarece doar aici este posibilă asigurarea protecției consulare și a securității alegătorilor. Potrivit lui Popșoi, o astfel de decizie a fost luată de ministerul pe care îl conduce pe baza concluziilor Serviciului de Informații și Securitate („SIS”), care a evaluat situația din Federația Rusă.
„Nu ne putem pune în pericol cetățenii. Trebuie să asigurăm condiții de vot sigure atât pentru cetățenii care participă la procesul electoral, cât și pentru cei care îl organizează. Trebuie să abordăm această situație cu cea mai mare precauție, ținând cont de condițiile de securitate, de exemplu, din Federația Rusă și Israel, precum și din Ucraina. Acesta este motivul pentru care am dezvoltat o abordare standardizată pentru toate cele trei țări în situații dificile. Prin urmare, poziția Ministerului Afacerilor Externe rămâne neschimbată în contextul situației de securitate, care, din păcate, rămâne neschimbată și dificilă în Federația Rusă”, a spus ministrul.

Decizia CEC de a reduce secțiile de votare în Federația Rusă

Anterior, Comisia Electorală Centrală din Moldova a decis să tripleze numărul secțiilor de votare din Rusia pentru alegerile prezidențiale și referendumul european, lăsând doar cinci, în timp ce pentru alegerile din 2020 erau 17. Decizia CEC a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații socialiști, care au declarat că, potrivit diferitelor date, aproximativ 400.000 de cetățeni moldoveni locuiesc permanent în Rusia, iar dreptul lor de a participa la alegeri a fost restricționat în mod nejustificat.
Cu toate acestea, Ministerul de Externe a blocat decizia CEC de a deschide cinci secții de votare în Federația Rusă, invocând incapacitatea de a asigura securitatea personalului său în Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut și refuzând să delege reprezentanții săi. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că doar două secții de votare de pe teritoriul ambasadei republicii la Moscova vor funcționa.
Partidul Socialiștilor a calificat decizia Ministerului de Externe drept sabotare a alegerilor moldovenești pe teritoriul Rusiei și a declarat că își rezervă dreptul de a face apel la toate organizațiile internaționale.
CEC a admis parțial recursul depus de Partidul Socialiștilor și a cerut Ministerului Afacerilor Externe să deschidă toate cele cinci secții de votare de pe teritoriul Rusiei.
Alegerile prezidențiale moldovenești, precum și referendumul constituțional sunt programate pentru 20 octombrie anul curent.
Fluxul de știri
0