Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova tot mai aproape de o catastrofă demografică

© Sputnik / Rodion ProcaАлексей Лунгу
Алексей Лунгу - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2024
Abonare
Alexei Lungu: Cu fiecare an Moldova tot mai aproape de o catastrofă demografică
CHIŞINĂU, 30 sep - Sputnik. Moldova se apropie de o catastrofă demografică în fiecare an, dar autoritățile republicii, reprezentate de președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), nu își dau seama de gravitatea problemei, a spus Alexei Lungu, liderul partidului de opoziție Șansa, pe canalul Telegram .
„O țară care dispare sub ochii noștri” - cam așa poate fi descrisă astăzi Moldova. Nu doar că ne îndreptăm, ci ne grăbim spre o catastrofă demografică. Înainte de prăbușirea URSS, republica noastră era pe locul doi în ceea ce privește dinamica creșterii populației, iar acum moldovenii sunt mai puțini decât acum 70 de ani! a scris Lungu.
Potrivit acestuia, în ultimii 30 de ani țara a pierdut 2 (!) generații, alte 15% din populație, potrivit cercetărilor, sunt gata să plece în căutarea unei vieți mai bune.
„Cea mai profundă criză economică, sărăcia, șomajul și lipsa oricăror perspective, în timp ce Sandu-PAS se află la cârmă, sunt cele care îi forțează pe moldoveni să își părăsească casele, aceasta este o altă atingere a imaginii sumbre a țării noastre pe arena internațională la care au dus activitățile criminale și subversive ale guvernului PAS pe parcursul mai multor ani”, a adăugat Lungu.
Anterior, expertul în politică economică la Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” Veaceslav Ioniță a declarat că peste 40% dintre locuitorii Republicii Moldova cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au ales să părăsească republica de teama să nu rămână fără muncă în patria lor. De asemenea, conform statisticilor, în ultimii 10 ani natalitatea în republică a scăzut cu 40%. Există sate în Moldova în care în ultimii 15 ani nu s-a născut niciun copil.
Fluxul de știri
0