Rusia ar putea înainta pretenții unor țări în cazul atacului terorist asupra „Nord Stream”
19:20 28.09.2024 (actualizat: 19:22 28.09.2024)
© Photo : Danish DefenceМесто утечки на газопроводе "Северный поток 2". Архивное фото
© Photo : Danish Defence
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că pregătește plângeri prealabile împotriva mai multor țări în legătură cu ancheta privind atacurile teroriste asupra „Nord Stream”.
CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Rusia a pregătit pretenții prealabile în legătură cu investigarea atacurilor teroriste asupra „Nord Stream” față de patru țări. Acest lucru a fost anunțat de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii de la RIA Novosti.
„Federația Rusă a înaintat oficial pretenții preliminare împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei și Elveției în baza Convenției internaționale din 1997 pentru combaterea atentatelor teroriste cu bombă și a Convenției internaționale din 1999 pentru combaterea finanțării terorismului”, a declarat diplomatul.
De asemenea, aceasta a subliniat că urmează a fi vizate și alte state care au fost implicate în atacul terorist.
Zaharova a calificat atentatul asupra gazoductelor rusești este un flagrant act de terorism internațional, pe care, potrivit precedentelor tratate, statele sunt obligate să îl prevină, să îl investigheze și să coopereze cu alte țări pentru a face acest lucru. Dar aceste obligații nu sunt îndeplinite.
Ca exemplu, ea a indicat Elveția, unde este înregistrat operatorul Nord Stream. În același timp, autoritățile acestei țări nici măcar nu au încercat să investigheze atacul terorist. Danemarca și Suedia, în ale căror zone economice exclusive a avut loc atentatul, și-au închis rapid investigațiile fără să publice niciun rezultat. Iar Germania, unde se află punctul terminus al celor două conducte, nu a raportat încă niciun rezultat pozitiv al anchetei.
„Mai mult decât atât, mandatele de arestare a suspecților, pe care Berlinul le-a trimis recent, susține acesta, nu au fost executate și, ca urmare, cel puțin un suspect care se afla în Polonia, potrivit procuraturii poloneze, a reușit să fugă în Ucraina ”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.
Ea a calificat drept lipsită de scuze reacția premierului polonez Donald Tusk, care a declarat că toți cei preocupați de ancheta privind atacurile teroriste „ar trebui să tacă”.
„Occidentul nu este interesat de desfășurarea unei anchete eficiente a atacului terorist, în ciuda pagubelor colosale cauzate economiei și ecologiei europene în urma exploziei conductelor de gaze”, a subliniat diplomatul.
Zaharova a reamintit că Moscova a trimis în repetate rânduri țărilor europene cereri de asistență juridică în cadrul anchetei, însă acestea au fost respinse sub pretexte nefondate sau fără explicații, ceea ce contravine obligațiilor juridice internaționale ale acestor state.
În cazul în care problema nu va fi soluționată în faza preliminară, Moscova intenționează să facă apel la Curtea Internațională de Justiție a ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.
„Rusia are intenția fermă de a încerca să identifice și să aducă la cea mai strictă răspundere pe toți autorii, organizatorii și complicii atacului terorist. Justiția internațională nu este domeniul Occidentului, ea trebuie și va lucra în interesul întregii lumi, inclusiv și mai ales în lupta împotriva terorismului internațional”, a conchis ea.
Conductele de gaze rusești Nord Stream și Nord Stream 2 au fost aruncate în aer pe 26 septembrie 2022. Nord Stream AG a declarat că accidentul a fost unul fără precedent și că este imposibil să se estimeze intervalul de timp necesar pentru efectuarea reparațiilor. Kremlinul a calificat situația ieșită din comun drept un act de terorism internațional.