Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Rusia vor exista doar două secții de votare - Ministerul de Externe

© Sputnik / Osmatesco / Accesați arhiva multimediaМестные выборы в Молдавии
Местные выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2024
Abonare
Ministerul moldovean de Externe a publicat lista secțiilor de votare din străinătate pentru votarea la alegerile prezidențiale din republică. În Rusia vor fi deschise două secții de votare în loc de cinci.
CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a publicat lista secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării pentru alegerile prezidențiale și euroreferendumul din octombrie.
Astfel, în Federația Rusă vor fi doar două secții de votare: în clădirile Ambasadei Republicii Moldova de pe Kuznețki Most, 18 și Rojdestvenska, 7.
Pentru comparație: în Statele Unite, vor fi deschise 16 secții de votare, plus una pentru votul prin corespondență. În Spania - 10, în România - 16, în Marea Britanie - 17, în Italia - 60.
Anterior, socialiștii au informat despre intenția autorităților moldovenești de a reduce numărul secțiilor de votare de la cinci la două. PSRM a declarat că Ministerul moldovean de Externe a blocat decizia CEC, invocând incapacitatea de a asigura securitatea personalului său din Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut și a refuzat să delege reprezentanții săi.
„Ministerul de Externe a aprobat în prealabil deschiderea a doar două secții de votare pe teritoriul Federației Ruse, creând astfel restricții artificiale la exprimarea voinței cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia”, a precizat formațiunea politică.
Ulterior, faptul reducerii numărului de secții de votare în Federația Rusă a fost confirmat indirect de către Pavel Postică, șeful adjunct al Comisiei Electorale Centrale.
„Recent am fost informați despre decizia Consiliului electoral de circumscripție privind secțiile de votare pentru votarea în străinătate, care insistă în continuare asupra deschiderii a doar două secții în Federația Rusă. A făcut funcționale doar două birouri electorale ale secțiilor de votare. CEC analizează atent toate argumentele pe care s-a bazat consiliul”, a declarat Postică la TV.

Decizia CEC privind reducerea numărului de secții de votare în Rusia

Anterior, Comisia Electorală Centrală din Moldova a decis să reducă de trei ori numărul secțiilor de votare din Rusia pentru alegerile prezidențiale și euroreferendum, lăsând doar cinci. Decizia CEC a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații socialiști, care au declarat că, potrivit diferitelor date, aproximativ 400 000 de cetățeni moldoveni locuiesc permanent în Rusia, iar dreptul lor de a participa la alegeri a fost restricționat în mod nejustificat.
Ministerul rus de Externe a declarat că, prin acțiunile sale, Chișinăul oficial privează de fapt diaspora moldovenească din Rusia de dreptul de a participa la cele mai importante procese privind viitorul Moldovei.
Președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că Moscova este gata să deschidă cât mai multe secții de votare, dar autoritățile de la Chișinău au închis accesul la alegeri pentru cetățenii săi care locuiesc în Rusia.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, precum și referendumul constituțional sunt programate pentru 20 octombrie anul curent.
Fluxul de știri
0