Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan a condamnat organizațiile internaționale pentru inacțiune în Gaza

© AFP 2024 / ADEM ALTANRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2024
Abonare
Erdogan la Adunarea Generală a ONU a acuzat comunitatea internațională de inacțiune în Gaza
ANKARA, 25 sep - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, vorbind marți la Adunarea Generală a ONU, a acuzat comunitatea internațională și organizațiile de inacțiune în ceea ce privește situația din Gaza.
„Sute de copii din Gaza mor pentru că nu găsesc o bucată de pâine sau un castron de supă. Valorile pe care Occidentul le apără mor. Vă întreb deschis, organizațiile pentru drepturile omului, oamenii din Gaza și Cisiordania nu sunt oameni? Organizații internaționale de presă, jurnaliștii uciși de Israel nu sunt colegii voștri? Ce așteptați pentru a opri această șir de crime în masă care pune în pericol viața propriilor cetățeni și a poporului palestinian?", a întrebat liderul turc.
Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent din Fâșia Gaza. După aceasta, luptătorii din mișcarea palestiniană Hamas au intrat în zonele de frontieră, au deschis focul asupra militarilor și civililor și au luat peste 200 de ostatici. Potrivit autorităților, aproximativ 1,2 mii de oameni au murit.

Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza, care a inclus atacuri asupra țintelor civile. Israelul a anunțat blocarea totală a enclavei: aprovizionarea cu apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente au fost oprite. Fâșia Gaza este efectiv împărțită în părți sudice și nordice, iar Israelul efectuează o operațiune la sol în Rafah , care este considerată ultimul bastion al Hamas.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției Moscovei , o soluționare este posibilă doar pe baza unei formule aprobate de Consiliul de Securitate al ONU cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967 cu capitala Ierusalimului de Est .
Fluxul de știri
0