Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tarlev: Statutul neutru al Moldovei va contribui la păstrarea integrității acesteia

© Sputnik / OsmatescoВасилий Тарлев
Василий Тарлев - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2024
Abonare
Fostul premier Tarlev: Statutul neutru al Moldovei va contribui la păstrarea integrității acesteia
CHIȘINĂU, 22 sep – Sputnik. Statutul neutru al Republicii Moldova este unul dintre factorii cheie pentru integritatea și securitatea acesteia, a declarat fostul premier Vasile Tarlev, sâmbătă, la un miting pentru lansarea campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Comisia Electorală Centrală a Moldovei a înregistrat în prezent șase candidați care concurează pentru președinție. Pe lângă Tarlev, în cursă fac parte fostul procuror general Alexander Stoianoglo, actualul președinte Maia Sandu , liderul Partidului Nostru Renato Usatîi , fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah și fostul premier Ion Chicu .
„Moldova trebuie să întărească relațiile cu parteneri strategici precum Rusia , China și alții, vreau să subliniez: statutul neutru al republicii este unul dintre principalii piloni care ne vor ajuta să menținem integritatea țării. Cei care susțin aderarea la blocuri militare nu înțeleg ce este războiul. Moldova trebuie să rămână o țară a păcii”, a spus Tarlev.
Fostul premier a depus deja de două ori documente pentru a-și înregistra grupul de inițiativă în sprijinul campaniei prezidențiale. Prima dată - ca candidat independent cu sprijinul Partidului Comuniștilor, a doua - ca lider al partidului Viitorul Moldovei.
Tarlev, care a ocupat funcția de prim-ministru între 2001 și 2008 sub conducerea comunistă condusă de Vladimir Voronin, rămâne deținătorul recordului pentru cel mai lung mandat în această funcție.
Potrivit ultimelor date de la Comisia Electorală Centrală, buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale va cuprinde numele a circa 12 candidați, la această etapă fiind verificate șase cereri.
Fluxul de știri
0