Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE al Rusiei: Sancțiunile SUA împotriva presei ruse sunt doar o altă campanie organizată

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaПраздничное оформление Москвы ко Дню флага России
Праздничное оформление Москвы ко Дню флага России - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2024
Abonare
Ministerul rus de Externe a dat asigurări că acțiunile administrației SUA nu vor rămâne fără răspuns.
CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat impunerea de către Washington a noilor sancțiuni împotriva mass-mediei ruse, inclusiv a grupului media Rossiya Segodnya, ca fiind o campanie ordinară, pe care SUA încearcă să o justifice prin combaterea ingerinței.
Într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că acțiunile Washingtonului nu vor rămâne fără răspuns, deși este puțin probabil ca acestea să fie evaluate corespunzător de organizațiile internaționale.
Sancțiunile împotriva mass-media rusești „actuala administrație americană încearcă, într-o manieră de un cinism inadmisibil, să justifice lupta împotriva "interferenței" din partea lor în afacerile politice interne”, a subliniat diplomatul.
„De fapt, vorbim despre încă o campanie personalizată, o 'vânătoare de vrăjitoare' .... Nu ne facem iluzii că cenzura agresivă din Statele Unite va fi evaluată corect de structurile internaționale competente a căror activitate este dirijată de Washington. În același timp, calificăm tăcerea lor drept o aprobare a acestei practici și o complicitate de facto la arbitrariul comis împotriva presei ruse. Acțiunile administrației americane nu vor rămâne fără răspuns”, spune Maria Zakharova.
Încălcându-și complet obligațiile internaționale de a asigura pluralismul de opinie și prevederile propriei constituții, Statele Unite „au declarat de fapt război libertății de exprimare în întreaga lume, recurgând la amenințări deschise și șantaj împotriva altor state în încercarea de a le întoarce împotriva mass-media ruse și de a stabili un control exclusiv asupra spațiului informațional global”, subliniază Ministerul rus de Externe.
La 13 septembrie, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Statele Unite impun sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice în urma unor acuzații potrivit cărora postul de televiziune RT ar fi fost implicat în operațiuni de ingerință în procesul democratic și în viitoarele alegeri din Moldova. Planurile de a impune noi sancțiuni împotriva RT au fost anunțate și de James Rubin, coordonatorul Centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA, care le-a numit „cele mai stricte posibile”.
Ministerul moldovean de Externe a salutat decizia SUA.

„Salutăm orice efort menit să impună sancțiuni pentru tentativele de subminare a democrației, interferența în procesul electoral și interferența străină destabilizatoare”, a declarat ministerul de la Chișinău.

La 4 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a înăsprit normele privind grupul media Rossiya Segodnya și filialele sale RIA Novosti, RT, TV Novosti, Ruptly și Sputnik, definind statutul acestora drept „misiuni străine”. De asemenea, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni conducerii RT.
De asemenea, autoritățile americane au anunțat o nouă politică de restricționare a eliberării vizelor pentru persoanele care ar acționa în numele unor instituții media „susținute de Kremlin”. În același timp, Departamentul de Stat a refuzat să dezvăluie cine anume a fost afectat de restricțiile privind vizele. Comentând noile sancțiuni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că acestea nu au fost îndreptate împotriva jurnaliștilor ruși individuali, ci împotriva angajaților organizațiilor restricționate care „s-au angajat în activități ilegale”.
În același timp, autoritățile americane l-au acuzat pe Kalașnikov și pe o altă angajată a RT, Elena Afanasyeva, de conspirație pentru spălare de bani și încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA).
Fluxul de știri
0