Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețul aurului înregistrează un record istoric

© Sputnik / Pavel LisitsynЗолотые слитки
Золотые слитки - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2024
Abonare
Prețul aurului atinge un nivel record de peste 2570 de dolari pe uncie troy
CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Costul aurului crește cu mai mult de un procent și a atins un nou record, depășind 2570 de dolari pe uncie troy, potrivit datelor de tranzacționare.
La ora 16:12, ora Moscovei, prețul futures al aurului pentru luna decembrie la bursa Comex din New York a crescut cu 33,6 dolari, sau 1,32 la sută, până la 2576 dolari per uncie troy. Cu câteva minute mai devreme, indicatorul a atins un nou maxim istoric de 2.576,55 dolari.
În acest an, costul aurului nu a actualizat o singură dată recordurile. Potrivit analiștilor, creșterea prețului se datorează situației tensionate din lume, iar metalul prețios este considerat un activ de refugiu.
În plus, investitorii urmăresc indicatorii economici din SUA pentru a găsi indicii suplimentare cu privire la relaxarea preconizată a politicii monetare de către Sistemul Federal de Rezerve (FRS).
Bnaca Centrală Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2024
Internațional
Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii de referință
Astfel, cu o zi înainte, au apărut datele privind inflația în Statele Unite: indicele prețurilor de consum la sfârșitul lunii august a crescut cu 2,5% în termeni anuali, după o creștere de 2,9% cu o lună înainte. Astfel, creșterea a fost la cel mai scăzut nivel din februarie 2021.
Anterior, joi, Departamentul Muncii din SUA a publicat informații privind numărul cererilor de șomaj din țară: de la 1 la 7 septembrie, numărul acestora a crescut cu 230 de mii, așa cum se așteptau analiștii.
În cursul zilei de ieri, piețele au acordat atenție și rezultatelor reuniunii din septembrie a Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit cărora autoritatea de reglementare a decis să reducă rata dobânzii de referință de la 4,25 la 3,65 la sută pe an.
„Combinația de date privind reducerea ratei BCE, o ușoară creștere a cererilor de ajutor de șomaj și a indicelui prețurilor de consum a fost suficientă pentru ca aurul să crească la un nou nivel record”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank, citat de agenția de presă Bloomberg.
După cum a declarat expertul industrial independent, Leonid Khazanov, pentru RIA Novosti, în viitorul apropiat aurul ar putea depăși pragul de 2600 de dolari pe uncie troy. Motivul pentru aceasta, în plus față de factorii menționați mai sus, va fi, de asemenea, incertitudinea în rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA.
Fluxul de știri
0