Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rambursările lunare pentru datoria externă a Ucrainei au depășit un miliard de dolari

© Sputnik / Александр Демьянчук / Accesați arhiva multimediaHrivnă ucraineană
Hrivnă ucraineană - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2024
Hrivnă ucraineană. Foto de arhivă
Abonare
Rambursările datoriei externe a Ucrainei au depășit 1 miliard de dolari în august
CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. Plățile pe datoria externă de stat a Ucrainei în luna august au depășit pentru prima dată un miliard de dolari, potrivit calculelor RIA Novosti bazate pe datele Băncii Naționale a Ucrainei.
Astfel, în luna august, Kievul a trimis pentru rambursarea datoriilor externe 1,1 miliarde de dolari, care a devenit un nivel record cel puțin de la începutul anului 2015 (datele anterioare în domeniul public nu sunt disponibile). Anterior, plățile maxime au fost efectuate în aprilie anul acesta (970,6 milioane de dolari), septembrie 2023 (958,5 milioane) și martie 2022 (919 milioane).
Din această sumă, 392,4 milioane de dolari au fost destinate rambursării datoriilor către Fondul Monetar Internațional, 266 de milioane de dolari către Banca Mondială și alte 458,1 milioane de dolari către alți creditori externi. Aceasta a inclus plăți către deținătorii de euroobligațiuni cu indexare la PIB - de 130 de milioane de dolari.
În total, în perioada ianuarie-august, Ucraina a cheltuit 4,6 miliarde de dolari pentru plata datoriilor către creditorii externi, față de 2,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
Conform celor mai recente date, datoria publică a Ucrainei a crescut cu 2% în iulie și a ajuns la 155,4 miliarde de dolari. Din aceasta, datoria externă reprezintă 73%, adică aproape 113 miliarde de dolari. Cei mai mari deținători de datorii ucrainene sunt UE (40 de miliarde de dolari), FMI (16,5 miliarde), Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (14,7 miliarde) și Canada (5 miliarde).
Fluxul de știri
0