Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Evoluția prețurilor în Moldova pe parcursul lunii: ouăle de găină sunt în top scumpiri

© Sputnik / Miroslav RotariКуриные яйца
Куриные яйца - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2024
Abonare
Biroul Național de Statistică a prezentat informația privind evoluția prețurilor medii de consum timp de o lună.
CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. Creșterea prețurilor medii de consum în Moldova în luna august curent față de iulie a constituit 0,2%, au fost prezentate datele de către Biroul Național de Statistică (BNS).
Creșterea a fost cauzată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu circa 0,9%. Astfel, dintre produsele alimentare, creșterea mai pronunțată a prețurilor medii de consum a fost remarcată la ouăle de găină - cu 24,2%, legume - cu 7,7%, ulei vegetal - cu 0,6%, lapte și produse lactate - cu 0,5%.
În același timp, în august față de iulie, prețurile medii de consum la produsele nealimentare și serviciile prestate populației au scăzut cu 0,2%.
La capitolul produse nealimentare, în perioada de referință, prețurile medii de consum pentru medicamente au crescut cu 0,8%, îmbrăcăminte și materiale de construcții - cu 0,4%, încălțăminte - cu 0,2%.
Премьер-министры Молдовы и Словакии Дорин Речан и Роберт Фицо - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2024
Politică
Fico către Recea: viața în UE nu este atât de ușoară precum pare
De asemenea, prețurile la combustibili au scăzut cu 4,1% (inclusiv motorina - cu 5,7%, benzina - cu 3,1%).
O creștere mai accentuată a prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna august față de iulie a fost înregistrată la serviciile de alimentare cu apă și canalizare - cu 5,5%, serviciile medicale - cu 1,9%.
În același timp, tarifele reglementate pentru serviciile de furnizare a energiei termice au fost reduse cu 13,4% în perioada de referință.
De la începutul anului curent, prețurile medii de consum au crescut cu 4,4%, inclusiv la produsele alimentare - cu 3,5%, la produsele nealimentare - cu 3,7% și la serviciile prestate populației - cu 6,9%.
Fluxul de știri
0