Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Scholz a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili pentru distrugerea Nord Stream

© Sputnik / Rodion ProcaVizita de lucru a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz în Republica Moldova
Vizita de lucru a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz în Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2024
Abonare
Scholz: Exploziile Nord Stream trebuie investigate și cei responsabili pedepsiți
Berlin, 9 sep - Sputnik. Exploziile gazoductelor Nord Stream și Nord Stream 2 trebuie investigate, iar cei care le-au comis trebuie să fie trași la răspundere, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz .
Anterior, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova , a declarat că nu au fost încă prezentate rezultate concrete ale anchetei Germaniei în cazul atentatului cu bombă asupra Nord Stream.
Ea a amintit că Rusia a apelat în mod repetat la autoritățile germane, insistând „pe participarea autorităților competente ruse la ancheta efectuată de parchetul german pentru a asigura deschiderea și obiectivitatea acestei investigații”. Potrivit unui reprezentant oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Moscova dorea ca Germania să împărtășească informații despre anchetă cu aceasta, deoarece Federația Rusă își desfășura propria anchetă.
"Pentru mine este absolut clar că acest lucru trebuie investigat. Mă bucur că parchetul federal și autoritățile de securitate au mers atât de departe cât s-a raportat în presă", a spus Scholz într-un interviu pentru televiziunea ZDF.
„Ne exprimăm speranța ca nimic să nu fie ascuns. Se va face totul pentru a ne asigura că cei care au făcut acest lucru sunt trași la răspundere”, a adăugat cancelarul.
Anterior, presa germană a relatat că procuratura germană a emis un mandat de arestare pentru un cetățean ucrainean în cazul exploziilor unei conducte de gaze. Una dintre publicații și-a publicat fotografia, ceea ce a permis să se stabilească că vorbim despre scafandru Vladimir Juravlev de la Kiev . De asemenea, se mai spune că avea un cuplu căsătorit drept complici.
Exploziile asupra celor două conducte de export de gaze rusești către Europa - Nord Stream și Nord Stream 2 - au avut loc pe 26 septembrie 2022. Nord Stream AG, operatorul Nord Stream, a raportat că distrugerea conductelor de gaz este fără precedent, iar intervalul de timp pentru reparații este imposibil de estimat. Procuratura Generală a Rusiei a inițiat un dosar privind un act de terorism internațional. Rusia a cerut în mod repetat date despre exploziile de la Nord Stream, dar nu le-a primit niciodată, a declarat secretarul de presă prezidențial rus Dmitri Peskov .
Fluxul de știri
0