Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fostului candidat la președinția venezueleană i s-a acordat azil politic în Spania

CC BY 2.0 / er Guiri / RojigualdaФлаг Испании
Флаг Испании - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2024
Abonare
Fostul candidat la președinția venezueleană Gonzalez a primit azil politic în Spania
MEXICO CITY, 9 sep –Sputnik. Fostul candidat la președinția venezueleană Edmundo Gonzalez Urrutia a părăsit țara după ce a primit azil în Spania, a declarat vicepreședintele republicii sud-americane Delcy Rodriguez.
„Pe 7 septembrie, cetățeanul de opoziție Edmundo Gonzalez Urrutia a părăsit țara, refugiindu-se voluntar câteva zile la Ambasada Regatului Spaniei la Caracas , cerând azil politic de la acest guvern”, a scris Rodriguez pe canalul său Telegram.
Tribunalul de Control de Primă Instanță din Venezuela a emis un mandat de reținere pentru Edmundo González, un fost candidat la președinție din partea opoziției Dreapta Unită, care nu s-a prezentat de trei ori pentru a depune mărturie, a anunțat marți Procuratura Generală din Venezuela. Departamentul investighează publicarea datelor de opoziție de la secțiile de votare pe un site de internet în paralel cu publicarea de către comisia electorală a rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale, precum și incitarea la violență stradală.
„Venezuela a furnizat certificatul de securitate corespunzător (pentru părăsirea țării. - Nd.) de dragul calmului și al păcii politice în stat. Acest lucru confirmă respectul pentru legea care ghidează Republica Bolivariană Venezuela în acțiunile sale pe arena internațională ”, scrie în mesaj.
Alegerile prezidențiale din Venezuela au avut loc pe 28 iulie, a doua zi Consiliul Electoral Național l-a declarat pe Nicolas Maduro președinte ales pentru 2025-2031, acesta primind, potrivit consiliului electoral, 51% din voturi. A doua zi, au izbucnit proteste în Venezuela, la Caracas, au început ciocniri între polițiști și manifestanți, care au început să arunce cu pietre și cocktail-uri Molotov în oamenii legii.
Potrivit Procuraturii Generale, peste două mii de persoane au fost reținute în cazuri de distrugere a infrastructurii statului, instigare la ură și terorism. Guvernul venezuelean a anunțat amestecul mai multor țări în alegeri și în dreptul poporului la autodeterminare.
Moscova consideră că opoziția venezueleană trebuie să recunoască înfrângerea la alegeri. În plus, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a avertizat țările terțe să nu susțină încercările de a zgudui situația din interiorul Venezuelei.
Fluxul de știri
0