Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost europarlamentar a invitat Franța să se alăture BRICS

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2024
Abonare
Fostul deputat Choprade: Franța ar trebui să se alăture BRICS după o schimbare de conducere
CHIȘINĂU, 9 sep –Sputnik. Franța, care a susținut în mod tradițional multipolaritatea în politica externă, ar trebui să se alăture BRICS o schimbare de conducere la Paris ar face teoretic posibilă intrarea țării în această asociație, a declarat pentru RIA Novosti analistul geopolitic Aymeric Chauprade.
Într-o conversație pe marginea Forumului Economic de Est, el a menționat că ideea ca Franța să se alăture BRICS poate părea ciudată la prima vedere, dar, de fapt, țara sa a susținut în mod tradițional multipolaritatea în politica sa externă. Cu toate acestea, după președinția lui Jacques Chirac , această tradiție s-a pierdut, iar Parisul pe scena mondială a început să urmeze mai mult linia americană, a adăugat interlocutorul.
„Aderarea la BRICS este o întoarcere la politica noastră naturală. Deci, acest lucru este absolut natural, nu ciudat. Și acest lucru este realist, deoarece Franța nu este doar o țară europeană. Teritorial, este o putere globală. Avem teritorii în Oceanul Pacific , în Marea Caraibelor , în multe locuri. Avem a doua cea mai mare zonă maritimă (zonă economică exclusivă) din lume. Participam la Asociația de Cooperare Regională a Oceanului Indian , în multe forumuri regionale, deci este logic să aparținem acestui Sud global, după cum spunem, către BRICS”, a declarat Choprad pentru RIA Novosti.
În opinia sa, pentru a se alătura BRICS, Franța are nevoie mai întâi de o schimbare a conducerii politice, iar apoi să trimită o cerere corespunzătoare asociației.
„A spune (Franței – nota editorului) da sau nu este o decizie pentru BRICS. Dar Franța este o țară importantă pe scena internațională și cred că ar putea schimba complet imaginea lumii și ar putea promova posibilitatea unei adevărate lumi multipolare”, a subliniat interlocutorul agenției.
Forumul Economic de Est a avut loc în perioada 3-6 septembrie în campusul Universității Federale din Orientul Îndepărtat din Vladivostok .
Fluxul de știri
0