Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC verifică cererile de vot prin corespondență: fiecare dintre ele va costa o mie de euro

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2024
Abonare
Perioada de acceptare a cererilor de vot prin corespondență din partea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare s-a încheiat.
CHIȘINĂU, 7 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova a început verificarea și confirmarea cererilor de înregistrare pentru votul prin corespondență.
Perioada de preînregistrare, inclusiv pentru opțiunea de vot prin corespondență, s-a încheiat pe 6 septembrie. Pentru alegerile prezidențiale și euroreferendum, votul prin corespondență va fi aplicat pentru acei cetățeni moldoveni care se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda.
Potrivit CEC, „la această etapă este în desfășurare identificarea alegătorilor, care se efectuează prin verificarea identității acestora cu ajutorul mijloacelor automatizate de verificare”. Trăsăturile faciale din fotografia anexată de alegător sunt comparate cu fotografia de pe cartea de identitate a alegătorului și cu ultima fotografie a alegătorului din Registrul de Stat al Populației.
La momentul opririi procedurii, fuseseră depuse 1996 de cereri, majoritatea din Statele Unite (1 087) și Canada (584). Urmează Norvegia (134), Suedia (93), Finlanda (72), Islanda (26).
Reamintim că pentru proiectul pilot privind votul prin corespondență au fost alocate 190 de milioane de lei de la bugetul de stat al Republicii Moldova, respectiv 19.500 de lei (aproximativ 1.000 de euro) pentru fiecare plic cu un vot, luând în considerare rezultatele înregistrării.
Federația Rusă, unde locuiește o parte semnificativă a cetățenilor moldoveni, nu a fost inclusă în proiectul de vot prin corespondență.
Până la data de 1 septembrie, 11 915 cetățeni moldoveni s-au preînregistrat pentru a vota în străinătate pentru alegerile prezidențiale și euroreferendum. Cel mai mare număr a fost în Federația Rusă (4 453 de persoane).
Fluxul de știri
0